Zdroj: CNC

Podcast O všem! Evolucionáři: Příběh fotbalového velikána Tomáše Hübschmana

Zajímá vás, co mají za sebou známé sportovní osobnosti a co je motivuje ke stále lepším výkonům? Poslechněte si nový podcast CNC O všem! s podtitulem Evolucionáři. V dalším díle se seznámíte s příběhem fotbalového záložníka Tomáše Hübschmana, který patří mezi matadory. Začínal na pražské Spartě, s ukrajinským klubem Šachtar Doněck vyhrál titul UEFA a v národním týmu si zahrál na dvou mistrovstvích Evropy. Dnes ve svých 40 letech hraje za jablonecký klub a končit nehodlá. Zpovídal ho moderátor Míra Hejda.

Poprvé přičichnul k fotbalu v 5 letech na Spartě, kam doprovázel svého o 2 roky staršího bratra. Tehdy se mu o kariéře fotbalisty ani nesnilo. „Zatímco brácha trénoval, já jsem trávil dost času na spodním hřišti, kde byl škvárový ovál. Běhal jsem tam, skákal do písku a hrál si. A jednoho dne přišel bratrův trenér s nabídkou, jestli si nechci zatrénovat s nimi. Po pár odmítnutích jsem to přijal a začal s fotbalem,“ vzpomíná Tomáš Hübschman.

A byl to dobrý tah. Tomáš si fotbalový trávník podmanil. Dařilo se mu ve sparťanském klubu, nedlouho poté se stal i členem týmu, který na Mistrovství Evropy hráčů do 21 let 2002 vybojoval zlato. Není divu, že ve stejném roce bodoval v anketě Fotbalista roku, v níž získal ocenění Talent roku. Vítězství ale podle něj není jen jeho zásluhou: „Ankety mám rád, ale nepřikládám jim velkou vážnost, protože fotbal je kolektivní sport. Já jsem závislý na celém kolektivu a realizačním týmu. Takže bez týmu a spoluhráčů bych to ocenění určitě nedostal.“

CNC

A přicházely i další úspěchy – se Spartou hrál Ligu mistrů UEFA, působil v národním týmu, který na Mistrovství Evropy 2004 skončil na třetím místě. Jeho talentu si všiml i ukrajinský klub Šachtar Doněck. „První nabídku jsem odmítl, neměl jsem ambice jít touto cestou. Ale během krátké doby se ozvali znovu s tím, že mě pozvali do Doněcku. Navštívil jsem tam klub, tréninkové centrum, fotbalový stadion a seznámil se s jejich životní úrovní. A s mojí ženou jsme se rozhodli, že do toho půjdeme.“ V klubu strávil celkem 10 let  a získal s ním několik ligových titulů a v roce 2009 i evropský pohár UEFA.

Tomášovi se daří i nyní v jabloneckém klubu, jehož je kapitánem. Jak dlouho bude jeho zářná kariéra trvat a co má v plánu poté? Poslechněte si celý podcast O všem! Evolucionáři, ve kterém odhalí i něco ze svého soukromí.