Datová schránka pomáhá předejít podvodům s nemovitostmi

Datová schránka pomáhá předejít podvodům s nemovitostmi Zdroj: Ministerstvo vnitra

Datová schránka pomáhá předejít podvodům s nemovitostmi. I to je důvod, proč začít využívat služby eGovernmentu

Každý z nás, kdo má zkušenost s prodejem nebo nákupem nemovitosti, může potvrdit, že administrativa kolem vyřízení všech dokumentů, výpisů a podání není žádná legrace. Situace navíc může být ještě komplikovanější, pokud se jedná o dům, byt či pozemek, který není v místě vašeho současného trvalého pobytu, takže musíte dokumenty vyřizovat na úřadech vzdálených desítky, někdy i stovky kilometrů daleko. Podvodníci toho pak mohou zneužít tak, že vám odcizí listovní zásilky a vy nedostanete z katastrálního úřadu důležité informace.

Pokud vlastníte nějakou nemovitost, může se stát, že se podvodníci s nemovitostmi pokusí nějakým způsobem převést vlastnická práva na jinou osobu a oznámení z katastrálního úřadu potom jednoduše seberou z vaší poštovní schránky. Vy se o problému dozvíte až za několik měsíců, kdy už vaše pozemky mohou být prodané. I to je jeden z případů, které se bohužel dějí. Pokud tedy vlastníte jakoukoliv nemovitost, rozhodně byste měli přemýšlet nad zřízením datové schránky, aby úřady zasílaly všechny relevantní informace elektronicky a vám nic neuteklo. Založení a používání datové schránky včetně komunikace s úřady je zdarma. Zřídit si ji může opravdu každý člověk starší 18 let, a to na kontaktních místech veřejné správy Czech POINTu, tedy na poště a místním úřadu i mimo místo svého trvalého pobytu. Stačí vyplnit a podepsat žádost, vyčkat na potvrzovací e-mail s přihlašovacími údaji a datovou schránku můžete ihned používat. V momentě, kdy budete mít přístupové údaje, můžete se rovnou přihlásit i do Portálu občana (služby eGovernmentu).

Díky aktivní spolupráci katastrálních úřadů v rámci eGovernmentu navíc můžete podávat písemné žádosti prostřednictvím datové schránky v různých případech, jako je například výpis z katastru nemovitostí, zápis vzniku, změna, zánik, promlčení a další situace související s vlastnickými právy nemovitostí. Pokud nákup nového domu či bytu potřebujete spojit i se stěhováním, potom vám cestu na úřady ušetří také další dostupné služby. Patří mezi ně komunikace s místním úřadem kvůli nahlášení komunálního odpadu nebo žádost o příspěvek na bydlení na Úřadu práce, vlastníte-li uznávaný elektronický podpis nebo datovou schránku. Služby eGovernmentu mají u veřejnosti stále větší oblibu, a proto se jejich nabídka rychlým tempem rozšiřuje a roste i rozvoj online komunikace s různými úřady.

Jak si pořídit datovou schránku?

Datovou schránku si může založit fyzická nebo podnikající fyzická osoba zdarma na kontaktních místech veřejné správy Czech POINT, jako je například pošta nebo městský úřad. Stačí vám občanský průkaz, pět minut času a rázem budete mít svou datovku k dispozici. Nebo můžete zvolit plně dálkovou možnost a nikam nemusíte chodit. K tomu je potřeba jen některý z těchto identifikačních prostředků – aktivovaná eObčanka, karta STARCOS s identifikačním certifikátem, aktivovaný uživatelský účet NIA ID, aktivovaný Mobilní klíč eGovernmentu, mojeID nebo bankovní identita na eidentita.cz (k 28/11/2021 se předpokládá změna názvu portálu na IdentitaObcana.cz). Datovou schránku si pak založíte přímo v Portálu občana nebo v klientském portálu datových schránek.