Škola, do které je radost chodit: Odporuje českým normám, ale fascinuje celý svět

Rozzářené ozdoby v ulicích a vánoční stromy na náměstích každoročně symbolizují nezadržitelně se blížící svátky klidu a míru. Jejich předzvěstí je také tradičně napětí, a to nejen na poštách a v nákupních centrech, ale i ve školních lavicích. S adventem totiž přichází zkouškové období. Studenti musí opět na několik týdnů zatnout zuby a veškerou svou pozornost upřít do sešitů, učebnic a skript. Míra snesitelnosti takového mentálního vypětí je přitom přímo úměrná prostředí, ve kterém se na testy a zkoušky připravují. V kampusu legendárního architekta Rema Koolhaase je to radost!

Učení nemusí být mučení. Zvlášť když jste studentem chicagské univerzity, jejíž urbánní vzor navrhl jeden ze zakladatelů moderní architektury Ludwig Mies van der Rohe, a k dokonalosti ho dotáhl Rem Koolhaas, držitel nejprestižnějšího architektonického ocenění – Pritzkerovy ceny a podle magazínu Time 68. nejvlivnější člověk planety. To se stáváte každodenními svědky práce dvou géniů, která respektuje specifika místa i potřeby jeho uživatelů. Výsledkem je populární neformální prostředí, které studenti používají a milují. 

„Vešel jsem dovnitř a celý tenhle dům jsem si postupně několik hodin procházel a fascinovaně jsem zíral na to neskutečné množství nápadů, které se v objektu nachází. Především z hlediska řezu a výškového uspořádání prakticky vůbec nechápu, jak je možné něco takové realizovat, protože u nás by to nevyhovělo snad žádným normovým požadavkům. Například na mnohých místech tam jsou světlé výšky nižší než dva metry, ale to výškové uspořádání je opravdu fascinující a bohaté, takže i přesto, že ten dům má fakticky jednu úroveň, jedno podlaží, tak těch skutečných úrovní tam je celá řada a vy se tak můžete pohybovat mírně nahoru i dolů, chodit po schodech, po rampách a po rampových schodištích, díky čemuž se absolutně nenudíte. Je to neskutečná směs různých barev, materiálů, povrchů, světel a všeho možného dalšího, přičemž jsou všechny věci integrované do sebe jako koláž plná zážitků,“ básní Adam Gebrian o jednom z nejunikátnějších studentských prostorů na světě.

Zda je architektovo nadšení z McCormick Tribune Campus Center oprávněné, sledujte v další epizodě Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv.