Zdroj: Plzeňský Prazdroj, a. s.

Jubilejní ročník projektu Aukční lahve Pilsner Urquell oslavuje ženy

Již po desáté budou mít lidé šanci vydražit unikátní lahev plzeňského piva a přispět tím na dobrou věc. Charitativní dražbu, jejíž výtěžek půjde i letos na konto Centra Paraple, pořádá Pilsner Urquell již od roku 2012 a letos je celý projekt v rukou žen. Dražené lahve navrhla designérka Lucie Koldová a ambasadorkami projektu se stalo deset inspirativních a výjimečných žen -  osobností kultury, vědy a sportu.

Na lahve z unikátní designové kolekce se bude přihazovat 9. prosince v online dražbě na MALL.TV. Půjde o desátou aukci projektu, který na konto Centra Paraple za posledních devět let připsal již přes 13,5 milionu korun. Aukční lahve tak pomáhají nejen lidem s poškozenou míchou k návratu do aktivního života, ale podporují i jejich rodiny.

Pilsner Urquell každý rok osloví některého z předních českých designérů, aby navrhl originální lahve, které budou reprezentovat hodnoty Pilsner Urquell a současně téma zvolené pro daný rok. Tématem letošního jubilejního desátého ročníku je oslava žen, jejich krásy, moudra a inspirace.  Proto se Pilsner Urquell dohodl na jejich tvorbě s jednou z nejlepších českých designerek současnosti, známou svými díly u nás i v zahraničí – Lucii Koldovou. Lahve, dle jejího návrhu se už vytváří v tradiční české sklárně Janštejn.

„Těší mě, že se mohu podílet na projektu, který spojuje dobročinnost se dvěma typicky českými tradicemi – pivem a sklářstvím. Taky se mi líbí téma ženy, které zvolil Plzeňský Prazdroj pro letošní ročník. To mi umožňuje podívat se na pivní lahev úplně z jiné perspektivy a udělat ji odlišnou od všech, které vznikly v předešlých ročnících,” říká Lucie Koldová, umělecká ředitelka české firmy Brokis, známé ve světě především svými originálními osvětlovacími tělesy vyrobenými z recyklovaného skla.

Ženská tajemnost a inspirace

Pro Lucii Koldovou je charakteristická práce s barvami, neobvyklými rozměry a kontrasty. A takové budou i letošní lahve Pilsner Urquell. „Koncept je založen na ženské tajemnosti. Lahev skrývá svoji pravou podstatu rafinovaně za barevným závojem. Každá lahev bude jedinečná, stejně jako každá z deseti ambasadorek,” popisuje Koldová.

Mezi ambasadorkami letošního ročníku najdeme ženy známé z televizních obrazovek i filmového plátna – herečku Magdu Vašáryovou, zpěvačku Barboru Polákovou, herečku a moderátorku Terezu Kostkovou a dokumentaristku Helenu Třeštíkovou.

Ve sportovní aréně se proslavila oštěpařka Bára Špotáková, v akademickém světě zase rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová. Inspirací pro ostatní jsou i farářka Martina Viktorie Kopecká, výčepní Martina Navrátilová a ilustrátorka Eliška Podzimková.

Jedna věc tyto osobnosti z nejrůznějších oblastí lidské činnosti letos spojila. Podpoří charitativní akci, která pomůže získat další zdroje pro tolik potřebnou činnost Centra Paraple. Připojte se i vy k dražbě, která proběhne 9. 12. 2021 na MALL.TV.