Zdroj: Shutterstock

Kdo vám půjčí bezpečně? Rozhoduje ČNB

Nadcházející měsíce se naneštěstí velmi pravděpodobně ponesou ve znamení zdražování potravin, energií a řady dalších komodit. Příčiny této neutěšené situace jsou velmi komplexní a jejich popis by vydal na samostatný text nestřídmé délky. Lze také očekávat, že krize zasáhne nejednu domácnost, která bude nucena řešit nastalou situaci prostřednictvím půjčky. K tomuto řešení by měli lidé sahat opravdu pouze v krajní nouzi, i tak je ale třeba poskytovatele vybírat pečlivě a s největším rozmyslem. Co je hlavním vodítkem spolehlivosti společnosti nabízející úvěry?

Česká národní banka a její licence

Na trhu je poskytovatelů půjček více než dost a vybírat si mezi nimi nemusí být vždy jednoduché. Vybírat půjčky lze podle různých parametrů, mezi ty hlavní patří úrok, doba splácení, možnost odložení splátek, a především potom to, zda daná instituce disponuje licencí České národní banky.

Česká národní banka uděluje licenci k poskytování úvěrům bankám i nebankovním institucím proto, aby nastavila určitá pravidla, která chrání žadatele o půjčku před pádem do tzv. dluhové pasti a následnými problémy v podobě exekucí či osobních bankrotů. V reálu to znamená, že půjčka s licencí ČNB je bezpečnější, neboť dané společnosti neumožní poskytnout půjčku komukoliv.

Jinými slovy, i nebankovní společnosti musí žadatele o úvěr prověřovat. Na první pohled se to může jevit jako nepříjemnost a překážka, které systém hází žadateli pod nohy. Je třeba to ale vnímat jako způsob ochrany žadatele před problémy, které mohou přerůst v opravdovou životní katastrofu.

Kdy se rozhodnout pro půjčku?

To, že i nebankovní společnosti musí žadatele o své produkty prověřovat, však neznamená, že je půjčka vždy bezpečná. I přes určité povinnosti mají nebankovní společnosti často pravidla pro poskytování půjček nastavená mírněji než velké banky. Navíc za všech okolností platí, že každá půjčka je závazkem, který sebou nese jistou míru rizika. Právě proto je třeba si uzavření smlouvy o úvěru vždy dobře rozmyslet.

První otázkou, kterou je třeba si položit je to, zda je pro mě úvěr skutečně nezbytný. Je fantastické postavit si nový krb, ale je to ještě lepší, pokud se vám povede na stavbu ušetřit, i kdyby to mělo znamenat, že krb bude stát až o několik měsíců později.

Naše peněženka ocení, když budeme k jejímu obsahu přistupovat zodpovědně. Půjčka jí sice může krátkodobě naplnit, velmi brzo potom z ní ale naopak začnou peníze mizet, neboť každou půjčku je třeba splácet. A splácení je vždy mnohem obtížnější a náročnější než půjčení.

Život ale není vždy fér a příjemný, jistě se mohou vyskytnout situace, které vyřeší jedině právě půjčka. Pokud se do takové situace dostanete, vybírejte obezřetně a snažte se zvolit si takový produkt, který k vám bude co nejšetrnější.