.

. Zdroj: Ludmila Trtíková

Dárky pro muže, které nezklamou – jsou ze zlata či stříbra a mají smysl

„Hlavně žádné dárky!“ Tohle dnes slýcháme často. Obvykle však nejde o skromnost toho, kdo tuhle větu vysloví. Jsme jen přesyceni zbytečnostmi bez hodnoty. Dokonce i jedlé dárky se nám již přejedly. Pojďte věnovat vždy pouze takové dárky, které mají hodnotu.

Obdarovat znamená projevit lásku, úctu a respekt. Je tedy jasné, že to bez dárku nepůjde. K mnoha příležitostem je důležité vybírat dárky dokonce poměrně hodnotné. Odbýt si to květinou nejde. Jak tedy vybrat dárky, které mají skutečně smysl? Darujte zlaté nebo stříbrné památeční předměty. Říkáte si, vždyť je to jen další zbytečnost. To však není pravda. Tyto dárky jsou totiž ze zlata a stříbra a budou tak vlastně dárkem, jehož hodnota poroste stejně tak jako cena těchto drahých kovů. Kdykoliv je jde výhodně zpeněžit.

Zlatá mince či medaile je vlastně vkladem do finančního portfolia toho, koho obdarujete. Tyto dárky rostou na ceně. Dotyčný je nikam nezaloží a jednou bude překvapen, nakolik vzrostla cena dárku, který od vás dostal. Ceny drahých kovů určitě porostou. Odborníci o tom nepochybují. Zatímco cena zlata se zvedá zejména díky vysokému zájmu o zlato a blížícímu se vytěžení kvalitních ložisek, cena stříbra se odvíjí od růstu průmyslové výroby.

Jaké zlato a stříbro lze věnovat jako dárek?

Možností je relativně hodně. První je věnovat prostě klasické investiční zlato či stříbro. Výhodou zlata je, že jej jako investiční nakoupíte levněji, protože je osvobozeno od DPH. Investiční drahé kovy mají podobu slitků (cihel) a mincí (tentokrát nejde o ty památeční ani sběratelské pro numismatiky). Oplatí se vybírat rovněž dobré značky. U zlata jsou to třeba zlaté investiční slitky švýcarské rafinerie Argor Heraeus a zlaté investiční mince rakouské značky Wiener Philharmoniker.

Investiční zlaté slitky se dají věnovat již od 1 g. Takže to nemusí být ani přehnaně drahý dárek. Pokud chcete obdarovat nejbližší a dát jim základní kapitál do života, zlato se opět hodí. Třeba v podobě zlatých investičních slitků o hmotnosti jedné unce (cca 31 g), 50g zlatých slitků nebo dokonce kilogramových zlatých cihel. Kilová zlatá cihla vás dnes vyjde na cca 1,3 milionu.

Věnujte jako dárek památeční mince a medaile z drahých kovů

Mnoho zlatých a stříbrných mincí či medailí již přímo počítá s tím, že je věnujeme jako dárek. Stříbrné jsou levné a hodí se i pro širší okolí. Zlaté jsou samozřejmě dražší, ale v nejbližší rodině jsou velice vítané. Nejenže potěší a hodnotně obdarují, ale obdarovaného rovněž zajistí do budoucna.

S podobnými dárky oslavíte třeba svátek dotyčného. Pražská mincovna razí památeční dukáty s až 500 jményJména jsou v českém, slovenském a několika dalších jazycích, takže jde o velice univerzální dárek, i když potřebujeme obdarovat cizince. Tento dárek se hodí i jako dárek pro kluky ke křtinám nebo mince do kolébky.

Dalšími vhodnými dárky pro muže bývají medaile z drahých kovů, na kterých je znamení zvěrokruhu.Nejčastěji se dávají k narozeninám. Mnohdy jsou preferovány před různými šperky se znamením zvěrokruhu. Ne všichni muži jsou totiž příznivci pánských šperků.

Existují však i další příležitosti, kdy potřebujeme vyřešit dárek pro muže. Typickým příkladem je třeba výročí svatby. I v tomto případě nám umí pomoci památeční medaile ze zlata nebo ze stříbra.

Nakonec nesmíme zapomenout ani na tak slavnostní a důležitou událost v životě, jakou je promoce. V podobě zlaté či stříbrné medaile dokážeme vyřešit i dárek k této události. Titul na dukátu bude památkou a současně dárkem, který půjde kdykoliv prodat za cenu drahého kovu. Proto jde o užitečný a hodnotný dárek. Rozhodně to není jen prach lapající dekorace.