Nejslavnější české meme

Nejslavnější české meme Zdroj: repro

Před 22 lety Věra Pohlová navrhla zakázat ty internety

Téměř čtvrt století uplynulo ode dne, kdy deník Metro zveřejnil anketu, ve které se zrodil možná největší český meme vůbec. Věra Pohlová se se svým výrokem: „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala,” zapsala do povědomí národa. A zcela oprávněně. 

V polovině září léta Páně 1999 se rozhořela v samém nitru České spořitelny korupční kauza. Musíte si uvědomit, že 90. léta byl naprosto jiný svět, velice, velice odlišný od toho našeho. A tak se stalo, že se tehdy jednadvacetiletý (!) IT správce na výpočetní centrále České spořky rozhodl prodat na internetu informace o vlastnících sporožirových účtů. Citlivé informace o dvou a půl milionu klientů. A nechal se chytit. 

Na tom by nebylo nic zvláštního, že. Kyberzločiny byly obzvlášť u nás ve východní Evropě teprve v počátcích, ale děly se. Říkáte si: No a co? A máte pravdu, kdyby se stalo jenom tohle, dneska bychom se o tom nebavili. Jenomže tenkrát se deník Metro rozhodl o kauze napsat. A jak je zdravým zvykem každého denního tisku, který potřebuje vyplnit prostor, rozhodla se redakce, že se na názor vyptá i lidí na ulici. 

Do ankety tenkrát promluvili čtyři lidé. Josef Sýkora, Milada Česáková, Viktor Labuť… a Věra Pohlová. A to poslední jméno je důvod, proč se o téhle kauze bavíme i po dvaadvaceti letech. 

Bohyně mezi smrtelníky 

„Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala,” řekla tenkrát dvaasedmdesátiletá důchodkyně Věra Pohlová deníku Metro. Aspoň tak to noviny vždy prezentovaly. Za těch dvaadvacet let se objevila hromada spekulací o tom, že výrok je trochu přikrášlený nebo trochu doladěný. Nutno nejspíš dodat, že si nikdo tenkrát v redakci neuvědomil, že by mohla být drobná editace textu někdy probírána. Pravděpodobně se redaktoři domnívali, že na anketu si nikdo nevzpomene koncem týdne… Těžko mohli vědět, že na ni bude Česko vzpomínat o téměř čtvrt století později. 

Ale vzpomíná. Sociolog Vojtěch Bednář celá léta na příkladu Věry Pohlové ukazoval, jak se šíří meme a na desáté výročí ankety Novinky.cz označily „zakázané internety” za možná první, ale rozhodně tehdy nejrozšířenější meme České republiky. On totiž krásně ilustruje mezigenerační propast, nedůvěru starších lidí k novým technologiím i ten (ne úplně neoprávněný) hrubý názor z ulice. Nehledě na to, že ze své podstaty výrok nevědomky paroduje tendenci rychlého, brutálního a efektivního řešení. S trochou nadsázky by se dalo říct, že se z Věry Pohlové stala avatarka fašismu. 

V průběhu let se v médiích a na sociálních sítích vynořovali potomci madam Pohlové, každý se svou vlastní verzí příběhu legendární ženy. Údajný vnuk tvrdil, že zemřela v roce 2013 a ke konci života si cestu k technologiím našla, její údajná vnučka zase tvrdila, že žádný vnuk nikdy nebyl a Věra zemřela už v roce 2007. Důležité ale je, že v našich srdcích bude žít Věra Pohlová navždy.

Obzvláštní nostalgii po devadesátkových důchodcích musíte cítit, když se podíváte na dnešní sociální média. Jestli nám nebylo lépe s Věrou, která by nejraději internety zakázala, než s důchodci, kteří věří všemu, co jim přijde mailem.