Zámek Litomyšl

Zámek Litomyšl Zdroj: Českomoravské pomezí

Vydejte se za krásami Českomoravského pomezí a Svídnicko-javorského knížectví a vyhrajte super ceny!

Otevřete pokladnici zážitků a objevte klenoty Českomoravského pomezí i Svídnicko-javorského knížectví! Vydejte se po stopách tajemných příběhů, pověstí i skutečných událostí, sbírejte soutěžní razítka a vyhrajte víkendový pobyt, chytré hodinky nebo některou z dalších skvělých cen.

Českomoravské pomezí

V turistické oblasti Českomoravské pomezí se na vaši návštěvu těší hned tři zámky. K unikátům zapsaným na seznam UNESCO se řadí zámek v Litomyšli. Vydáte se také na zámek v Moravské Třebové, který patří k našim nejstarším renesančním památkám. Vynechat byste neměli ani české Versailles, jak bývá označován rokokový zámek v Nových Hradech s kouzelnými zahradami mnoha různých typů.

Zámek Nové HradyZámek Nové Hrady | Českomoravské pomezí

Legendami a tajemnými příběhy obestřený hrad Svojanov najdete v hlubokých lesích nad údolím řeky Křetínky. Do středověku vás pozve také procházka po mohutných hradbách v Poličce, které patří k nejzachovalejším v celé střední Evropě.

Městské hradby v PoličceMěstské hradby v Poličce | Českomoravské pomezí

Dáváte přednost technickým unikátům? Potom přijměte naše pozvání za automobilovými elegány do Muzea českého karosářství ve Vysokém Mýtě. Vláčkem po úzkokolejce až k bývalým dolům na Hřebči se pak můžete svézt v průmyslovém muzeu v Mladějově.

Region nabízí i řadu atraktivních muzejních expozic. Jak se pralo v dobách našich prababiček zjistíte v městském muzeu ve Svitavách, kde si prohlédnete i velký mechanický betlém. Do mystického světa Josefa Váchala se ponoříte v litomyšlském Portmoneu, jehož barevné stěny se jen hemží ďábly, duchy a skřety. Na cestu kolem světa se vydáte v muzeu v Moravské Třebové s exponáty z Barmy, Japonska či Indie i pravou egyptskou mumií. Zpátky do Čech se pak vrátíte v Muzeu dýmek v Proseči, které vás seznámí s řemeslem typickým pro tuto oblast.

Kostel Míru ŚwidnicaKostel Míru Świdnica | Českomoravské pomezí

Za nevšedními zážitky se s naší soutěží můžete vydat i do polského Svídnicko-javorského knížectví. Starobylé dřevěné kostely ve Świdnici a Jaworu jsou součástí světového dědictví UNESCO. Okouzlí vás také středověký hrad Bolków, Srebrna Góra s největší horskou pevností v Evropě, armádní technikou nabité muzeum ve Witoszóvě Dolnym, městské hradby ve Świebodzicích nebo železniční muzeum ve městě Jaworzyna Śląska.

Pevnost Srebrna GóraPevnost Srebrna Góra | Českomoravské pomezí

To jsou jen některé z klenotů, které nabízí naše pokladnice zážitků. Vydejte se na výlet a k nezapomenutelným zážitkům přidejte i některou z cen! Vyhrát můžete víkendové pobyty, chytré hodinky, vstupenky na památky a festivaly nebo třeba stolní hry a další skvělé ceny.

Více na pokladnicezazitku.cz.