Místo plotů brokovnice a hřiště pro všechny: Kde je hranice mezi soukromým a veřejným?

Viděli jste nějaký americký film nebo seriál? Banální otázka! Pravděpodobnost, že v něm byla scéna natočená na sportovišti, nejspíš basketbalovém hřišti je velká. Kritik veřejného prostoru Adam Gebrian se zamyslel nad tím, co přispívá k tomu, že na něm Američané tráví tolik času. A taky jeho pozornosti neunikly ploty. Nebo vlastně unikly, protože tam žádné nejsou.

opularizaci architektury se Adam Gebrian věnuje dlouhodobě, v roce 2015 za svou osvětovou činnost získat dokonce cenu Architekt roku. Porota tehdy ocenila jeho „neúnavnou publikační a diskuzní aktivitu ve veřejném prostoru směřující ke zvyšování povědomí o architektonické kultuře.“ Na tu nerezignoval ani během půlročního pobytu v Severní Karolíně, kde si všímá místních specifik, a své postřehy reflektuje v americké sérii pořadu Gebrian: Plus/Minus. Kritickému pohledu přitom podrobuje nejen svoje přechodné bydliště, ale i jeho bezprostřední okolí. V něm ho zaujalo multifunkční sportovní hřiště, které je narozdíl od většiny českých sportovišť stále odemčené a rozsvěcení umělého osvětlení si regulují místní, nebo vlastně kdokoli z příchozích.

Dalším rozdílem jsou ploty. „Je jich tady poměrně málo. Minimálně v té části, které se říká front lawn, tedy to, co se nachází před domem, v podstatě žádné ploty nejsou. Nicméně to rozdělení mezi tím, co je soukromé, a tím, co je veřejné, je stejně jasné. Lidi vědí, kam můžou, a kam nemůžou, a skutečně málokdo vám na ten pozemek vstoupí. Kamarád Maxim Velčovský říká, že sice nemají ploty, ale za to mají brokovnice, a spoustu lidí to ví. Je to vtip, ale samozřejmě na tom taky něco je. Mně je docela sympatické, že se takhle alespoň opticky můžete k těm domům dostat a že ten kontakt mezi soukromým a veřejným prostorem je řešen přes část domu, kterému se říká veranda,“ komentuje architekt Adam Gebrian absenci plotů v rezidenčních čtvrtích.

Pokud chcete vidět, jak městská část na okraji čtyřistatisícového Raleigh, ve které Adam Gebrian s rodinou bydlí, vypadá, podívejte se na další díl série Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv.