Zdroj: Tesco Stores ČR a.s.

Školní potřeby do výtvarné výchovy + seznam pomůcek k vytisknutí

Ve škole to není jenom o čtení, psaní a počítání. Svůj prostor tu má naštěstí i výtvarná výchova, při níž se může vaše dítko projevit. K tomu ale potřebuje tu správnou výbavu.

Co děti potřebují do výtvarné výchovy

Než se rozhodnete nakupovat, raději si ověřte na stránce školy, co je opravdu potřeba. Občas se může seznam požadovaných pomůcek lišit, nicméně obecně platí, že dítě upotřebí tyto výtvarné potřeby:

  • vodovky a tempery
  • paletu
  • kulaté a ploché štětce různých tlouštěk
  • černou tuš
  • redispero
  • kelímek na vodu
  • hadřík
  • tekuté a pevné lepidlo
  • čtvrtky A3 a A4
  • sadu barevných papírů
  • igelitový ubrus na lavici
  • zástěru
  • nůžky,
  • tužky č. 1 a č. 2, gumu
  • pastelky, fixy

Na prvním a druhém stupni se potřeby příliš neliší (snad kromě nůžek nebo kružítka).

Bezpečnost na prvním místě i při výtvarné výchově

Na první pohled to tak možná nevypadá, ale i při výtvarné výchově se může ledacos stát. Zpočátku by proto děti měly pracovat s nůžkami se zaoblenými hroty, aby omylem nepíchly samy sebe nebo své spolužáky. Pro úplně malé děti od 2 let jsou vhodné speciální dětské nůžky na papír – s nimi se pak nemusíte bát ani toho, že byste přišli o záclony nebo ubrus. Ustřihnou opravdu jen papír. Do školy už se ale nehodí. Teprve starší žáci mohou začít používat nůžky s ostrými hroty, a to na pokyn učitele nebo učitelky.

Měli jste dosud dojem, že nůžky dětem do rukou nepatří? Naopak! Stříhání je prospěšné hned z několika důvodů. Rozvíjí totiž jemnou motoriku, podporuje koordinaci pravé ruky s levou (jednou dítě drží a otáčí papír, druhou stříhá) a koordinaci rukou a očí. V neposlední řadě stříhání naučí dítě, že se na činnost musí soustředit.

Další poměrně zákeřnou věcí mohou být špejle, případně kružítko pro sofistikovanější tvorbu. Tyto potřeby je vždy vhodné nosit do školy teprve tehdy, když je dítě opravdu potřebuje.

A nakonec se zajímejte i o složení vodových barev, temper, fixů a plastelín. Testy vodových barev ukázaly, že některé z nich obsahovaly například toxické olovo. To si dítko snadno přenese do úst zašpiněnými prsty. K ustálení barev se často používá také formaldehyd, který je rovněž nevhodný.

Plastelíny vybírejte jen ty zdravotně nezávadné. Kontakt s těmito hmotami je víc než těsný a nikdy nevíte, jestli si do tvorby zabrané dítko nesáhne rovnou do oka nebo na rty. Nejbezpečnější dětské plastelíny se i dnes vyrábějí ze surovin, jako je sůl, voda a mouka barvená potravinářským barvivem.

Tesco Stores ČR a.s.

Tip: Nakupte vše z pohodlí domova

Nakoupit všechno potřebné a dítě dokonale vybavit na další školní rok může být pěkně náročné. Od toho je tu ale služba Tesco Online nákupy. Stačí si vybrat, co všechno chcete pořídit, a pak už jen počkat, až vám kurýr objednané věci doveze. Ušetříte si spoustu času i nervů, zvlášť v období, kdy budou školní a kancelářské potřeby shánět všichni rodiče. A klidně k tomu můžete přidat běžný nákup potravin nebo drogerii, která vám doma zrovna došla. Jednoduše a bez stresu.

Pytlík vs. kufřík na výtvarné potřeby

Kladete si otázku, jestli je lepší skladovat výtvarné potřeby v pytlíku, nebo kufříku? Učitelé se přimlouvají spíš za kufřík nebo pevnou krabici, v níž budou pomůcky chráněny. Kufřík by pak měl mít svoje místo mezi ostatními, v části třídy, kde bude zapovězeno dovádět. V ideálním případě pak učitel(ka) zamkne kufříky do skříně.

Zástěrka, igelit nebo noviny aneb Jak udržet oblečení i lavici v čistotě

Aby váš drobeček nechodil domů celý zbarvený, pořiďte mu zástěrku na výtvarnou výchovu, v nejlepším případě igelitovou, nepropustnou. Pořídit se dá za cenu okolo 200 Kč, což se v porovnání s novým oblečením rozhodně vyplatí. Skvělé je, že zástěrky dnes seženete v neuvěřitelném množství designů, takže budou nakonec spokojení úplně všichni, včetně vašeho malého umělce.

Lavice, která má vydržet roky, zase ocení igelitový ubrus. Ten pořídíte už za pár desetikorun nebo můžete přizpůsobit potřebám školy igelit, který máte doma. Do jisté míry jsou vyhovující i noviny, ty jsou ale většinou na jedno nebo dvě použití a je potřeba je mít ve více vrstvách, aby neprosákly. Jako nouzové řešení je ale určitě můžete použít.

TIP: Přečtěte si také, jak správně vybrat školní batoh nebo aktovku.