Zdroj: Footshop s.r.o.

Tenisky za miliony aneb boty jako umělecké dílo

Tenisky. Plátěná obuv, jejíž prvotním účelem byly sportovní aktivity jako tenis, basketbal nebo fotbal. Na začátku 19. století nikoho nenapadlo, že by se tenisky jednoho dne mohly přeprodávat za desetinásobky maloobchodních cen. Říkáte si, proč to tak je, co je na teniskách tak zajímavého, že se na ně v takzvaných rafflech neboli loteriích stojí fronty, ve které potkáte 13letého žáka základní školy i 40letého manažera z korporace? Je to jednoduché. Omezená dostupnost, trend, ale i to, že se tenisky považují za umělecké dílo. Pokud vás už šílenství kolem bitcoinu přestává bavit, máme pro vás řešení. Zkuste investovat do tenisek. Alternativní varianta investování peněz, která je zábavná a zajímavější, než se na první pohled může zdát. 

Za vším hledej příběh  

I když se to nezdá, tenisky jsou tady s námi už více než 100 let, a to už je nějaká doba, za kterou stihnete nasbírat nějaké ty historky a vyprávět příběhy. Počátky teniskové kultury hledejme hlavně v NBA. Na počátku 20. století přišla značka Converse s modelem Chuck Taylor All Star, který se stal v té době nejpopulárnější teniskou mezi všemi basketbalisty, včetně Wilta Chamberlaina nebo Jerryho Westa. Logicky ji ale nechtěli pouze basketbaloví hráči, ale také všichni, kdo jim fandili, a tak se teniska dostala mezi veřejnost a na ulice, kde si získala svou popularitu například mezi skejťáky, tanečníky nebo hudebníky, protože basketbal byl odjakživa spojený především s ulicemi a hip-hopovou hudbou. Za nedlouho přišla značka adidas, která ukázala své tenisky adidas Superstar poprvé v roce 1969 a jejich úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Jejich popularita vzrostla téměř raketově. Kruh uzavírá Nike, „nejmladší“ hráč ve hře, který se velmi dlouho snažil o partnerství se slavným Michaelem Jordanem. Když se tak stalo a Nike začalo vyrábět tenisky přímo určené Jumpmanovi, svět tenisek doslova explodoval. Tenisky už najednou nebyly jenom boty na sport, ale začaly hrát důležitou roli v pouliční módě a kultuře. Značky začaly vydávat nové a nové modely, spolupracovat s různými designéry, vymýšlet inovativní technologie či dokonce vzájemně spolupracovat a vytvářet zajímavé kolaborace, které tenisce dodaly na zajímavém příběhu i hodnotě.

Footshop s.r.o.

Jaké modely patří mezi ty nejdražší?  

Mezi nejcennější modely tenisek patří první modely Air Jordan 1 v původních barvách – Jordan 1 OG Royal (1985), Jordan 1 OG Bred (1985), Jordan 1 OG Chicago (1985). Dalšími hodnotnými modely jsou i Nike Air Mag Back to the Future 2016 nebo Nike Dunk SB Low Staple NYC Pigeon. Ceny se u těchto modelů pohybují od 10 000 dolarů do 45 000 dolarů. Existují i tenisky, které mají hodnotu přes 100 000 dolarů, a tak patří mezi TOP 20 nejdražších bot na světě.

Footshop s.r.o.

Kde sledovat ceny tenisek a které si drží svoji hodnotu?    

Pokud se ptáte, jak poznáte hodnotu tenisek, neexistuje jednoznačná odpověď. Hodnotu tenisky ve většině případu ovlivňuje spousta faktorů. K těm nejvlivnějším patří například to, kolik se tenisek vyrobilo; kdo se na návrhu a designu tenisky podílel nebo i to, z jakých materiálů jsou tenisky vyrobeny. Na jejich výrobu se využívají všemožné prvky – bůvolí kůže, semiš, diamanty, ale i high-tech materiály jako je například Gore-Tex. Tenisky se velmi často považují i za umělecké dílo, protože některé vycházejí ve spolupráci s módními designéry. Tím nejznámější je například kreativní ředitel pánského oblečení značky Louis Vuitton – Virgil Abloh, jehož tenisky se na sekundárních trzích pohybují v cenách od 450 do 5 500 dolarů. A jejich cena neklesá. Naopak, roste. Mezi modely, které si na trhu už nějaký ten rok drží svoji hodnotu, patří tenisky modely jako Yeezy Boost 700, Converse x Comme des Garçons nebo Air Jordan 1. Jestli vás tedy investice do tenisek láká, zkuste zainvestovat do těchto modelů, ke kterým se dá ze začátku snadno dostat a víte, že s nimi nešlápnete vedle.

Footshop s.r.o.