Limitovaná edice piva Opičí Ejl míří jak na pípy, tak na regály obchodů v 0,33 l lahvích

Limitovaná edice piva Opičí Ejl míří jak na pípy, tak na regály obchodů v 0,33 l lahvích Zdroj: Budějovický Budvar, národní pivovar

Budvar uvařil limitovanou edici Opičího Ejlu

Budějovický Budvar uvařil ve spolupráci s minipivovarem Nachmelená Opice limitovanou edici piva Opičí Ejl. Jedná se o první svrchně kvašené pivo typu ALE, které se v národním pivovaru uvařilo. Pivo s příjemnou hořkostí a plností uvařili dlouholetí přátelé podsládek Petr Košin z Budvaru a sládek Michal Kuřec z minipivovaru Nachmelená Opice.

„Při první várce ejlu, kterou jsme v Budvaru uvařili, jsme se naučili nové výrobní postupy, které u nás v pivovaru běžně při vaření ležáku nepoužíváme. Například studené chmelení lze praktikovat různými způsoby, sám Michal je v Nachmelené Opici zkoušel a ladil několik let. Studeně chmelené ejly se většinou nechávají zrát poměrně krátkou dobu, a proto nás překvapilo, jak moc Opičímu Ejlu prospělo dlouhých 6 týdnů ležení,“ říká Petr Košin, podsládek Budějovického Budvaru.

Michal Kuřec, sládek pivovaru Nachmelená Opice dodává: „Opičí Ejl je splněním našeho studentského snu o společně uvařeném pivu. Myslím, že pro oba bylo největší výzvou aplikovat postupy pro svrchně kvašené a studeně chmelené pivo v podmínkám Budvaru. Výsledné pivo je přesně takové, jaké jsme chtěli: odpovídá pivnímu stylu, je čisté, svěží a velice pitelné!“

Podsládek národního pivovaru Petr Košin (vlevo) a sládek Nachmelené Opice Michal Kuřec (vpravo) si splnili sen o společném pivuPodsládek národního pivovaru Petr Košin (vlevo) a sládek Nachmelené Opice Michal Kuřec (vpravo) si splnili sen o společném pivu | Budějovický Budvar, národní pivovar

Pivovar Nachmelená Opice je řemeslný pivovar založený roku 2015 rodinou Valentů a rodinou Kuřeců sídlící v severomoravském Krnově. Pivovar vaří převážně svrchně kvašená piva, sládek Michal Kuřec rád objevuje nové a netradiční pivní styly. Pivo vaří obě rodiny s láskou a pokorou k řemeslu.

Opičí Ejl se objeví začátkem srpna na pípách ve vybraných budvarských hospodách. V nevratných lahvích o objemu 0,33 l pak bude limitovaná edice k prodeji v obchodech.

Národní pivovar Budějovický Budvar s malými pivovary spolupracuje. Nejen že nabízí jejich piva na pípách ve svých hospodách, ale společně s nimi vaří i unikátní limitované edice piv. Nedávno uvedl na trh limitovanou edici piva Bitter z Obory, kterou uvařil létající sládek Budvaru Aleš Dvořák společně se sládkem pivovaru Obora Martinem Novákem. Národní pivovar chce prostřednictvím spolupráce s malými pivovary rozšiřovat konzumentům piva obzory o nové pivní styly a zároveň se podílet na rozvoji českého pivovarnictví.

Budějovický Budvar, národní pivovar