Milenka anglického krále Jane Shoreová dokázala díky své kráse útéct před krutým osudem

Milenka anglického krále Jane Shoreová dokázala díky své kráse útéct před krutým osudem Zdroj: Wikimedia commons

Milenka anglického krále Jane Shoreová dokázala díky své kráse útéct před krutým osudem
Milenka anglického krále Jane Shoreová dokázala díky své kráse útéct před krutým osudem
Milenka anglického krále Jane Shoreová dokázala díky své kráse útéct před krutým osudem
3
Fotogalerie

Kráska Jane Shoreová: Na svůdnou milenku krále i jeho syna naplival celý Londýn

Byla tak půvabná, že se jí přezdívalo Růže Londýna. Milenci jí padali k nohám a její životní příběh zanechal výraznou stopu v takzvané válce růží. Za smilstvo a údajné intriky byla nakonec potrestána uličkou hanby a žalářem. Její krása jí nakonec vrátila svobodu.

Elizabeth „Jane“ Shoreová se narodila roku 1445 jako Elizabeth Lambertová. Její otec John Lambert byl šikovný obchodník, který toužil po vyšším společenském kreditu. Protože mu v žilách nekolovala modrá krev, rozhodl se, že se do kýžených společenských kruhů dostane díky své dceři. Jelikož byla již v dívčím věku vyzývavě krásná, dopřál jí dostatečné vzdělání i praktickou ženskou výchovu, které mohli brzy využít v jeho i její prospěch.

Od kováříčka ke kováři

O krásnou Elisabeth se brzy začali zajímat nápadníci všech „kategorií“. Poprvé se vdala za bankéře a zlatníka Wiliama Shoera, ale její cena byla ještě vyšší. Manželství to nebylo šťastné a údajně kvůli manželově impotenci bylo na její žádost anulováno. Krátce poté vstoupil do Elisabetina života sám král Edward IV., který se nechal do jejích sítí zcela beznadějně vlákat. Měla výsadní postavení nejen v jeho posteli, ale brzy i na královském dvoře. A to všechno i přesto, že Elisabeth zároveň vesele obšťastňovala i jeho nevlastního syna Thomase Graye.

Všeho dočasu

Jenže nic netrvá věčně. A tak když v roce 1483 Edward IV. zemřel a vlády se ujal jeho bratr Richard, začalo se uspořádání královského dvora rychle měnit. Právoplatná královna a matka budoucího dědice trůnu s tím nesouhlasila a nechala svého třináctiletého syna korunovat králem, čímž chtěla Richarda vyšachovat, ale ten se rozhodl, že si moc vezme násilím. Do hry se okamžitě připletla vlivná kráska Shoreová, která věřila, že dokáže zjednat příměří, ale poprvé neuspěla. Richard o ni neměl nejmenší zájem, naopak ji vnímal jako otravný hmyz, stojící mu v cestě.

Čistka na královském dvoře

Richard se nechal korunovat jako Richard III., svého synovce označil za nelegitimního potomka a nechal jej spolu s jeho mladším bratrem uvěznit v Toweru. Jejich matka, královna Woodvillová uprchla do kláštera a intrikánka Shoreová byla obviněna ze spiknutí a smilstva. Dříve než ji uvěznili, musela ještě projít uličkou hanby. Prošla se ulicemi Londýna pouze v prostých bílých šatech s bílou svící v rukou a snášela posměšky i urážky od přihlížejících.

Kráska v nesnázích

Stále ještě půvabná Shoreová ale ve vězení dlouho nezůstala. Zamiloval se do ní totiž jeden ze soudních úředníků a zařídil její propuštění na svobodu. Následně si ji vzal za manželku a Elizabeth mu porodila dceru. Narozdíl od samozvaného krále Richarda III., který si moci užíval jen dva roky, dožila Elizabeth, kterou básníci koncem 17. století omylem překřtili na Jane, v klidu a pokoji až do své smrti v roce 1527.