Zdroj: Unsplash

Sezóna stavebnictví je tu: Co si z ní vzít pro další sektory a na co využít Rogera?

Aby se stavebnictví vzpamatovalo z nedostatku materiálu, zakázek i pracovní síly kvůli pandemické krizi, potřebuje silné obchodní partnery a uvolnění restrikcí, a to především teď, když je stavební sezóna v plném proudu. Proč se zrovna v tomto období vyplácí Roger Platba?

Stavebnictví je jedním z těch odvětví, které je založeno na sezónnosti. Od toho se odvíjí i splatnosti faktur dodavatelů. A aby byli stavaři schopni dostát všem svým závazkům, potřebují vysoké množství provozních financí, za které budou nakupovat materiál.

Mnozí velcí dodavatelé však nastavují splatnosti faktur na 30 a více dnů, a to optimalizaci cash flow komplikuje. Vysoký nárůst využívání faktoringu přes Roger Platbu od března do května znázorňuje i počet aukcí, které Roger s fakturami ze sektoru stavebnictví realizoval.

Platební instituce Roger

Krátká doba splatnosti faktur stavařům výrazně pomáhá při plánování dalších prací a zajištění potřebného materiálu. Protože ve stavebnictví se zakázky a jejich náplň mohou měnit i ze dne na den, je dostatek kapitálu na nákup surovin nebo opravy strojů zásadní. Jak může vypadat řízení cash flow stavební firmy s využitím factoringu vidíte na příkladu v následujícím grafu.

Platební instituce Roger

Získali jste novou zakázku a provedení potrvá 30 dní. Společně s odevzdáním hotové zakázky vystavíte fakturu se splatností 60 dní. Během této doby nemůžete využít prostředky na provozní věci. Po 90 dnech od získání zakázky je faktura uhrazena a začínáte pracovat na další zakázce. S postoupením pohledávky přes Rogera ale máte peníze do 3 dnů na účtu a realizace dalších projektů se zrychluje.

Faktura jen od důvěryhodného obchodního partnera

Se stejnými markatními sezónními výkyvy se potýkají i obchodní řetězce nebo sektor e-commerce. Tato odvětví zaznamenávají zvýšenou poptávku před Vánoci a hledají tak alternativy provozního financování. Prodej faktur, resp. faktoring je v tomto případě nejlepší volbou. „Při problémech s provozním cash flow během sezóny se na nás pravidelně obracejí dodavatelů do velkých e-shopů. Znamená to pro ně velkou obchodní příležitost a zároveň zátěž na finance,” doplnil CEO Rogera Adam Šoukal.

Kromě dlouhých splatností pohledávek je faktoringová společnost Roger schopna pomoci i s ověřením potenciálních obchodních partnerů, a to prostřednictvím Roger Ověření. Jedná se o bezplatnou databázi ukazatelů finančního zdraví více než 380 tisíc českých firem. Cílem je snížit díky ní počet uzavřených smluv s nespolehlivými společnostmi a zkvalitňovat celé podnikatelské prostředí.

A pokud vás zajímají detaily zkracování splatnosti faktur, které Platební instituce Roger nastaví na míru vašemu podnikání, podívejte se na informace o Roger Platbě.