Jak jsem poznal bydlení v Americe: Český architekt ukazuje, jak se žije na americkém předměstí
2
Fotogalerie

Jak jsem poznal bydlení v Americe: Český architekt ukazuje, jak se žije na americkém předměstí

Vysoké stropy, dostatek přirozeného světla, příjemná pokojová teplota za jakéhokoliv počasí, hodně prostoru, takové jsou pravděpodobně ideály bydlení většiny z nás. Jenže realita je mnohdy jiná, a jak zjišťuje populární architekt Adam Gebrian během své severoamerické životní etapy, tak známé rčení „jiný kraj, jiný mrav” platí v otázce bydlení dvojnásob.

Půlroční pobyt Adama Gebriana v půlmilionovém Raleigh v Severní Karolíně se přehoupl do druhé poloviny. Uznávaný český architekt odletěl v dubnu s manželkou Markétou, která získala Fulbrightovo stipendium na tamní NC State University, a pětiletým synem Filipem a společně žijí v rezidenční čtvrti na okraji lesa. Jak ale takový interiér bytu v americké řadové dřevostavbě vypadá? Jak je tvůrci pořadu Gebrian: Plus/Minus vlastní, srovnání s bydlením v Česku se přímo nabízí.

„Kdybyste ode mě chtěli nějaké zhodnocení na téma plus/minus, tak mně tahle kombinace mezi bytem a rodinným domem přijde docela výhodná v tom, že poměrně snadno a rychle se dostanete do venkovního prostoru, ať už se jedná o verandu před, nebo za domem, anebo seběhnete po schodech a můžete jít do lesa. Jinak z hlediska architektury to nijak zvlášť obdivuhodné není. Pro nás bylo zajímavé to, že když jsme si byt chtěli pronajmout, a oni zjistili, že jsme dva dospělí s malým dítětem, tak nám byla nadiktovaná minimální velikost bytu, ve které musíme být. Možná bychom tu bydleli i v menším bytě, ale nešlo to. To znamená, že musíme mít samostatnou ložnici a obývací prostor. Ve dvou bychom mohli bydlet v nějaké menší garsonce, ale ve třech už to možné není,” prozrazuje Adam Gebrian o svém přechodném domově.

Pokud vás zajímá, jak to u Gebrianů vypadá, podívejte se na další díl pořadu Gebrian: Plus/Minus na internetové televizi Mall.tv. V jeho speciální americké sérii, stejně jako v předchozích tuzemských epizodách, můžete vidět pozitiva i negativa, která očima architekta skýtá život za velkou louží. A jestli chcete vědět, zda má Filip předpoklady jít v tátových šlépějích, pusťte si i jeho komentovanou prohlídku interiéru v bonusovém videu zde.