V roce 1912 potkává na čtení u Maxe Broda Berlíňanku Felice Bauerovou. Na první pohled z ní unešený není.
Ve středočeských Želízech – potkal v roce 1919 svou druhou snoubenku Julii Wohryzkovou. Opět stejný scénář: mnoho dopisů a zrušené zásnuby.
Kafka své první texty publikuje v roce 1908 v mnichovském časopise Hyperion a v almanachu přítele Maxe Broda Arkadia.
Kafka svými temně absurdními romány a povídkami uchvátil čtenáře po celém světě.
Svou poslední přítelkyni, Doru Diamantovou, poznal Kafka rok před smrtí, a dokonce s ní žil ve společné domácnosti. Dora se o něj starala i na smrtelné posteli. Jí a Maxe Broda Kafka poprosil o spálení svých nevydaných textů před smrtí.
13
Fotogalerie

Tuberu si chtěl léčit dlouhým přežvykováním stravy: Franz Kafka byl podivín s geniální myslí

Je to přesně 138 let, co se narodil Franz Kafka. Jeden z nejznámějších českých spisovatelů, který vtáhl do děje svých románů a povídek miliony čtenářů po celém světě, nepřestává po více než století fascinovat ani svým životním příběhem. I ten, stejně jako jeho temně absurdní dílo, vzbuzuje řadu otázek včetně té nejprostší, kým vlastně byl?

Nepochybně uhrančivým mladým mužem, který si velmi zakládal na svém vzhledu. Pravidelně plaval, vesloval, jezdil na kole. Byl spíš mírné povahy, usměvavý a laskavý. Přestože neměl o přízeň žen nouzi, příliš k tělu si žádnou z nich nikdy nepustil. Ve společné domácnosti žil pouze s tou poslední, Dorou Diamantovou. To mu už ale kvůli pokročilé tuberkulóze zbýval jen rok života.

Kvůli své nemoci Kafka absolvoval množství pobytů v různých sanatoriích, a přestože byl zapřisáhlý vegetarián, na radu lékařů začal jíst maso. Prováděl také tzv. fletcherismus, což je krajně nespolečenský způsob dlouhého přežvykování, které má za cíl přeměnit stravu na konzistenci husté polévky. Byl to hit Kafkovy doby, který měl kromě trávení pomoci i v řešení deprese, úzkosti, stresu nebo poruch spánku – člověk se dlouhým přežvykováním soustředil na právě probíhající okamžik, což mělo fungovat podobně jako meditace.

Nic z toho ale nepomohlo. Ve věku pouhých 40 let Franz Kafka zemřel. Na jeho podivuhodný život se můžete podívat v dalším díle pořadu Životy slavných.