Zdroj: Shutterstock

Na kole až na konec světa

Po loňském roce asi cítíte, že si potřebujete odpočinout více než kdy dřív. A měli byste poslechnout své tělo a dopřát si pořádnou dovolenou. Nemá smysl létat po světě za zážitky, které můžete prožít hned za hranicemi. V Rakousku najdete místo pro relax, aktivní odpočinek i výbornou gastronomii. Přesvědčíme vás.

Pokračování 2 / 8

Poznejte známé Alpy jinak

Leukentalradweg/ Erwin Haiden

Start: Kitzbühelské Alpy (Rakousko)

Typ: cykloregion

Trasa: více než 1 000 km, 70 tras

Obtížnost: lehká až střední

Povrch: asfalt, štěrk

Kategorie: gastronomie, kultura

Cílová skupina: páry

Kitzbühelské Alpy nabízí všem rekreačním cyklistům netušené možnosti. Je úplně jedno jestli dáváte přednost horskému, městskému nebo elektrokolu, trasa se dá krásně projet na čemkoli. Zábava zaručena po celou dobu, protože zde pořádají mnoho cyklistických akcí. Můžete vybírat z více než tisíce kilometrů cyklotras. A kdybyste přece jenom ztratili drive, můžete nasednout na vlak ÖBB a vrátit se zpět.

Pokračování 3 / 8

Murská cyklostezka

Steiermark Tourismus/Ikarus

Start: Národní park Vysoké Taury (Rakousko)

Cíl: Bad Radkersburg (Rakousko)

Doba jízdy: osm dní

Trasa: 356 km

Obtížnost: lehká až střední

Povrch: asfalt, štěrk

Kategorie: řeky a jezera, gastronomie, kultura

Cílová skupina: rodina s dětmi

Tato trasa je opravdová lahůdka. Ne kvůli zdolávání vrcholů, ale kvůli gastronomickým zážitkům, které tady můžete nasbírat. Štýrské údolí řeky Mur patří mezi vyhlášenou kulinářskou oblast. Celý výlet začněte v národním parku Vysoké Taury, pojede kolem řeky Mur a dostanete se do Grazu, tady sesedněte ze sedla a užijte si vše, co vám město nabízí, od Starého Města až po zámek Eggenberg.

Pokračování 4 / 8

Jezerní projížďka

Österreich Werbung/ Martin Steinthaler, TineFoto

Start a cíl: Neusiedl am See (Rakousko)

Typ: okružní trasa, cestu lze upravit dle vlastních možností

Doba jízdy: jeden až tři dny

Trasa: 125 km

Obtížnost: lehká až střední

Povrch: asfalt

Kategorie: řeky a jezera, gastronomie, kultura

Cílová skupina: rodina s dětmi

Krásná plocha Neziderského jezera přímo vybízí k prozkoumání okolí. Trasa kolem jezera je dlouhá 125 kilometrů a celou cestu jedete po rovině. Takže to zvládne pohodlně celá rodina. Cyklostezka vede kolem rákosového pásu, vinic, historických městeček a špičkou nosu se podíváte také do Maďarska. Až vám bude vedro, tak se nebojte vyzkoušet teplotu jezera a pořádně se osvěžte. Pokud vám ani voda nepomůže, můžete si trasu zkrátit a nasednout na přívoz. Jezero patří mezi kulturní památky UNESCO a místní vinaři se mohou pochlubit oceněním pěti hvězdiček ADFC. Takže je určitě navštivte.

Pokračování 5 / 8

Ráj v Jižním Burgelandu

Burgenland Tourismus / Croce & Wir

Start a cíl: Oberwart (Rakousko)

Typ: okružní trasa

Doba jízdy: šest dní

Trasa: 260 km

Obtížnost: lehká až střední

Povrch: 95 % asfalt, štěrk

Kategorie: gastronomie, kultura

Cílová skupina: páry

Pořádnou dovolenou si člověk dopřeje obvykle jen jednou do roka. Proto je fajn mít aspoň nějakou záruku dobrého počasí. Právě v Jižním Burgenlandu je až 300 slunných dní v roce. Místní cyklostezka vede přes tři národní parky, kolem řek, vinic a hradů. Střídá se zde rovinatý terén s kopci, které se ale dají pohodlně zvládnout na elektrokole. To si můžete půjčit po cestě. O pauzách se stavte u místních a ochutnejte regionální jídla a vína. Určitě vám ty kopce nebudou připadat tak velké.

Pokračování 6 / 8

Taurská cyklostezka

SalzburgerLand-Tourismus/Tom Son

Start: Krimml (Rakousko)

Cíl: Pasov (Německo)

Doba jízdy: sedm dní

Trasa:310 km

Obtížnost: lehká

Povrch: 80 % asfalt, štěrk

Kategorie: řeky a jezera

Cílová skupina: rodina s dětmi

Jízdu začněte u nádherných Krimmelských vodopádů na okraji národního parku Vysoké Taury. Pořádně se nadýchejte vodního aerosolu, který vám pohladí plíce, a jednotlivé etapy pak zvládnete levou zadní. Dále pojedete přes Salcbursko, Horní Rakousko až do Pasova. Projedete i kolem Salcburku. Můžete vyzkoušet také kratší variantu, která má 270 km. Je to okružní trasa, která vede přes Salcbursko i kousek Německa. Záleží jenom na vás, jak dlouho chcete strávit na kole.

Pokračování 7 / 8

Traisentalská cyklostezka

Niederösterreich-Werbung/ Martin Matula

Start: Traismauer (Rakousko)

Cíl: Mariazell (Rakousko)

Doba jízdy: 7,5 hodiny

Trasa: 107 km

Obtížnost: střední

Povrch: asfalt

Kategorie: řeky a jezera

Cílová skupina: páry

Trasa vás povede kolem vinic, kláštera Göttweig a augustiánského kláštera Herzogenburg. Podíváte se i do hlavního města spolkové země St. Pölten. Dejte si na čas a běžte se podívat na zdejší barokní domy a jezera. Minete další klášter Lilienfeld a úplným vrcholem trasy je poutní bazilika ve městě Mariezell. Kdyby vám už docházel dech, můžete využít místní vlaky, které vás dopraví, kam budete potřebovat.

Pokračování 8 / 8

Za vínem do Štýrska

TV Region Bad Radkersburg/ Bernhard Bergmann

Start a cíl: Leibnitz (Jižní Štýrsko, Rakousko)

Typ: okružní trasa

Doba jízdy: osm až devět dní

Trasa: 403 km

Obtížnost: lehká až střední

Povrch: asfalt, štěrk

Kategorie: gastronomie, kultura

Cílová skupina: páry

Okružní trasy vám zaručí, že se nebudete vracet kolem stejných míst. Tato cyklostezka vás povede Grazem, Hartbergem, Bad Radkersburgem, Leibnitzem a Deutschlandbergem – tedy všemi vinařskými oblastmi Štýrska. V tomto případě platí známé pořekadlo, že i cesta je cíl. Musíte rozhodně ochutnat místní víno, které se pyšní svou plností a jiskřivostí. Pořiďte si bonusovou kartu Genusscard, která vám zajistí volné vstupy na vybraná výletní místa v této oblasti. Můžete se tak podívat i na něco jiného než na dno vaší skleničky.