Video placeholde
Formule 1 se proháněla centrem Prahy i na Moravě
Formule 1 se proháněla centrem Prahy i na Moravě
David Coulthard
Formule 1 se proháněla centrem Prahy i na Moravě
10
Fotogalerie

Nejlepší reklama na Česko. Formule se proháněla u Hradu i po Karlově mostě, Šonka nad ní balancoval s letadlem

Česko a Slovensko se dostaly do elitního klubu. Po zemích jako USA nebo Nizozemsko si zahrály hlavní roli ve snímku s formulí 1 stáje Red Bull Racing Honda. Do kokpitu tentokrát usedl několikanásobný vítěz velkých cen David Coulthard. Video, které najdete v článku, má na svědomí český štáb.

Představte si formuli 1, jak uhání z Pražského hradu přes Karlův most a moravské vinice až do Tater, kde se setká s akrobatickým letadlem pilotovaným Martinem Šonkou. Pilot formule 1 se na okamžik ocitne tváří v tvář mistru světa nebeské formule 1 – to vše v rychlosti přes 200 km/h. „Mít letící letadlo jen pár metrů nad svou hlavou byla výjimečná příležitost, kterou člověk jen tak nezažije,“ říká David Coulthard.

Celé video si přehrajete zde:

„Má to svá úskalí a opravdu to není jednoduché,“ doplňuje skotského pilota F1 Martin Šonka. „V momentě, kdy jsme byli přímo nad sebou, jsme se moc neviděli, vnímali jsme se jen periferně, protože jsme oba měli omezený výhled,“ říká český letecký akrobat s tím, že se během letu musel dívat dopředu, aby dokázal odhadovat výšku. David Coulthard zas kvůli helmě a chrániči hlavy nemohl zvednout hlavu. Srovnat formuli s letadlem tak mohl jen podle zrcátka, které mu jeho tým přilepil nad volant. Film vrcholí vyhlídkou z Bratislavského hradu na hlavní město Slovenska.

Video má na svědomí tým kolem režiséra Markuse Kruga, který je známý z natáčení Kazmovy One Man Show. I ostatní hlavní profese ve štábu tvořili Češi - o famózní kameru se postaral Radim Střelka, střihová kouzla předvedl Tomáš Klímek a vynikajícím sound designem stál Jan Šléška. Tým vytvořil reklamní minifilm světové úrovně, ze kterého vám spadne čelist.

„Jedna z věcí, která mě baví na mém závodnickém důchodu, je, že můžu v rámci natáčení ukazovat formuli v různých zemích. Spojuje to nejlepší z toho, co může Red Bull nabídnout, a já si užívám příležitosti být součástí show,“ říká David Coulthard, který během své profesionální kariéry zvítězil ve třinácti velkých cenách.

Vedle Davida Coultharda a Martina Šonky se ve filmu objeví česká biatlonová hvězda Markéta Davidová, motocyklový závodník Štefan Svitko, rapper Rytmus a letmým hudebním odkazem i skladatel Bedřich Smetana. I když monopost gumuje po historické dlažbě u Pražského hradu nebo víří písek v chráněném Lednicko-valtickém areálu, filmaři za sebou nezanechali jedinou stopu.