Martina Dvořáková

Martina Dvořáková Zdroj: KetoDiet CZ s.r.o.

Výživová poradkyně: Vše, co byste měli vědět o proteinové dietě

Opravdu vám keto dieta pomůže zhubnout? Pojďte se na ni podívat očima výživové poradkyně a dietní koučky Martiny Dvořákové.

Jak byste keto dietu popsala?

Keto dieta, ketonová dieta, proteinová dieta, bílkovinná dieta – pod všemi názvy se skrývá totéž. Jedná se o známou metodu redukce nadváhy. Nadbytečné kilogramy při ní ubývají díky stavu zvaném ketóza. Ta nastává v těle ve chvíli, kdy snížíte příjem sacharidů na minimum. Váš organismus tak začne přirozeně spalovat nadbytečné tuky. O dostatek bílkovin ve stravě se postarají vyvážená jídla a proteinové nápoje. Vy se tak nemusíte bát, že přijdete o svalovou hmotu.

Keto dieta - proteinové omelety se sýrovou, česnekovou a slaninovou příchutí - KetoDiet.czKeto dieta - proteinové omelety se sýrovou, česnekovou a slaninovou příchutí - KetoDiet.cz | KetoDiet CZ s.r.o.

Jaké jsou největší benefity proteinové diety?

Velkým plusem je bezesporu snadná příprava proteinových jídel a nápojů. Bílkoviny mají ze všech makroživin nejvyšší sytící efekt, takže při proteinové dietě netrpíte hlady. Nemusíte vařit, vážit suroviny, počítat kalorie. Stačí následovat jednoduchá pravidla dietních plánů. V průběhu celé diety máte dostatek energie. Navíc tzv. wellbeing efekt se postará o dobrou náladu, kterou si s rychle ubývajícími kilogramy snadno udržíte.

Keto dieta - proteinové nápoje - KetoDiet.czKeto dieta - proteinové nápoje - KetoDiet.cz | KetoDiet CZ s.r.o.

Pro koho je dieta vhodná?

S dietou můžou zhubnout ženy i muži v každém věku. Je to taková pomocná berlička, způsob, jak změnit své stravovací návyky a životní styl jednou provždy k lepšímu.

Keto Dieta - proteinový chleba tmavý - KetoDiet.czKeto Dieta - proteinový chleba tmavý - KetoDiet.cz | KetoDiet CZ s.r.o.

Jak vypadá takový keto jídelníček?

Jíte pravidelně 5x denně. Proteinová jídla a nápoje kombinujete podle vlastní chuti. Důležité je nezapomínat na dostatečné množství povolené zeleniny a zdravých tuků v podobě oříšků, semínek a za studena lisovaných olejů. V dalších krocích postupně přidáváte ovoce a běžná jídla bohatá na bílkoviny. Dietní plány české značky KetoDiet jsou promyšlené tak, abyste se vyhnuli jojo efektu.

Keto dieta - proteinové cereální tyčinky s fíky - KetoDiet.czKeto dieta - proteinové cereální tyčinky s fíky - KetoDiet.cz | KetoDiet CZ s.r.o.

Je žádoucí v průběhu ketonové diety sportovat?

Keto dieta je skvělým odrazovým můstkem i pro všechny, kteří trpí vysokou nadváhou. Ta vás při fyzické aktivitě značně omezuje. V začátku diety není vhodné intenzivně sportovat, pokud na to vaše tělo není zvyklé. Nejlepší je zvolit takový sport, který vás bude bavit. Doporučujeme spíš aerobní typ pohybové aktivity (chůze, jóga, plavání). Přidávejte postupně. V ideálním případě se pravidelný pohyb stane běžnou součástí vašeho nového “já”.