Video placeholde
Reflex Podcast: Konstruktér podvodní stanice Hydronaut Matyáš Šanda
Výzkumná a výcviková stanice Hydronaut v lomu Jesenný
Kostruktér stanice Hydronaut, Matyáš Šanda
Projekt Hydronaut
Projekt Hydronaut
11
Fotogalerie

Od rekordů k vědeckému výzkumu. Projekt Hydronaut simuluje let lidské posádky k asteroidu

Tentokrát nebudeme lámat rekordy, ale věnovat se vědě, shoduje se tým projektu Hydronaut, který v podvodní vědecké laboratoři Deep Lab H03 připravil v pořadí druhou misi nazvanou „Science on board“. Trojice potápěčů stráví první červnový týden pod hladinou lomu v Jesenném osmačtyřicet hodin.!„Před rokem se nám během týdenní mise podařilo stanici otestovat a potvrdit, že je bezpečná a spolehlivá. Teď už se můžeme naplno zaměřit na vědu,“ upřesňuje projektový manažer unikátní vědecké laboratoře Jiří Schneider.

Třináct metrů pod hladinou budou potápěči zkoumat vliv vyššího obsahu CO2 na lidský organismus, kognitivní funkce mozku, úroveň stresu, schopnosti týmové spolupráce, vlhkost a vliv osvětlení na cirkadiánní rytmus lidského organismu. Naplánovaný je i několikahodinový podvodní výstup, který by měl podle letového ředitele Aleše Fialy simulovat NASA Asteroid Redirect Mission – tedy let astronautů na asteroid a odběr geologických vzorků.

Posádku bude tentokrát tvořit trojice potápěčů. Matyáše Šandu, konstruktéra a duchovního otce projektu Hydronaut, doplní speleolog František Harant a slovenský expert na hyperbarickou medicínu dr. Miroslav Rozložník.

Dekompresní výstup, který je nutný k bezpečnému návratu na hladinu, zabere posádce přes dvě hodiny. O její bezpečnost se budou opět starat potápěči z liberecké Vodní a potápěčské záchranné služby. Na místě bude připravená mobilní hyperbarická komora a potápěči budou pod dohledem specialisty MUDr. Štěpána Novotného.

Projekt Hydronaut je podvodní laboratoř pro výzkum vlivu extrémního prostředí na zdraví a psychiku člověka. Specifikem této třináct let vyvíjené laboratoře je prostředí zvýšeného tlaku, které je vhodné pro vědecké, univerzitní a materiálové výzkumy. Jedná se o jediné podvodní zařízení svého druhu na světě, ve kterém je možné simulovat vliv kosmického prostředí v pozemských podmínkách.

První testovací mise proběhla v roce 2020. Dvojice profesionálních potápěčů František Harant a Matyáš Šanda tehdy strávila pod hladinou necelých 170 hodin a vytvořila nový český rekord v délce pobytu pod vodou. Stanice tím prokázala funkčnost a bezpečnost, což projektu Hydronaut přineslo spolupráci s ESA BIC Prague, ČVUT, Palackého univerzitou v Olomouci a dalšími renomovanými institucemi a firmami.

Video placeholde
Reflex Podcast: Konstruktér stanice Hydronaut, Matyáš Šanda • Reflex.cz