Zdroj: Trentino Marketing

Křišťálově čistá jezera, majestátní Dolomity a unikátní příroda! Poznejte italské Trentino na vlastní kůži

Přemýšlíte, že letošní dovolenou strávíte v zahraničí? Proč ne, hranice se pomalu, ale jistě otevírají a zmírňují se i opatření, která cestování komplikovala. Jste-li milovníky jezer, horské turistiky, dobrého jídla a kultury, pak svoji pozornost zaměřte na provincii Trentino ležící na severu Itálie.

Turistika pro začátečníky i pokročilé

Dovolená v Trentinu v sobě kombinuje bohaté sportovní vyžití a poznávání přírodních krás. Není divu, když tuto provincii obklopuje část italských Alp – Dolomity, které jsou zapsané na seznamu památek přírodního světového dědictví UNESCO. Horský masiv přímo vybízí k turistice, vybírat můžete z náročnějších, ale i lehčích tras. Téměř na každé na vás čeká průzračné jezero, rozsáhlé lesy a pastviny a nezapomenutelná panoramata.

Z vrcholů hor můžete obdivovat i jezero LedroZ vrcholů hor můžete obdivovat i jezero Ledro | Trentino Marketing

Na své si přijdou i vyznavači trekkingu, kteří zde můžou zdolat čtyři hlavní dolomitová pásma. A to pásmo Latemar a Catinaccio, v severovýchodní části Trentina, masiv Marmolada s jeho ledovcem, pásmo Pale di San Martino a Brentské Dolomity.

Šlápněte do pedálů

Krásu Dolomit a nedotčenou přírodu můžete obdivovat i z cyklistického sedla. Jen oblast Dolomit a Gardského jezera spojuje úctyhodných jedenáct cyklostezek. Ta nejnovější nazvaná DoGa je dlouhá 110 km a vede z lokality Malè v údolí Val di Sole do města Riva del Garda. Trasa vede po lesních cestách či málo frekventovaných silnicích v západní části Trentina, protíná čtyři alpská údolí a tři vysokohorské průsmyky.

K vyjížďce vybízí také trasa ve východní části Trentina vedoucí údolím Valsugana, která začíná u jezera Caldonazzo. Měří 80 kilometrů a zvládnou ji i děti, vede totiž převážně po rovině. Cestou se můžete kochat nejen štíty horských masivů, ale i pohledem na hrad Telvano.

Na své si přijdou i bikeřiNa své si přijdou i bikeři | Foto APT Dolomiti Paganella

Pokud s cyklistikou teprve začínáte nebo s sebou máte děti, absolvujte stezku Big Hero (Velký hrdina), která patří mezi ty nejjednodušší a je určena pro děti už od 8 let. Na kole budete poznávat krásu Brentských Dolomit a vyzkoušet můžete i řadu aktivit se zkušenými průvodci.

Pro milovníky plavání i vodních sportů

Oblast Trentina je proslulá i pro svá křišťálově čistá jezera, kterých je tu téměř 300, byť ke koupání je jich kvůli zachování přírodních krás určených 20. To ale není málo, když si uvědomíte, že „patnáctka“ z nich se pyšní Evropskou modrou vlajkou, jež se uděluje za čistotu vody a kvalitu služeb.

Máte-li rádi středomořské klima, pak své tělo svlažte v největším místním jezeře Garda. I když jste v horách, budete si tu připadat jako u moře. Vane zde vítr Ora, který na hladině vytváří vlny přející vodním sportům, jako je windsurfing nebo plachtění. Během odpočinku na udržovaných plážích zase můžete nasávat vůni citrusů a olivovníků rostoucích v okolí jezera.

Za návštěvu stojí také jezera Caldonazzo a Levico ležící v oblasti Valsugana. Zatímco Caldonazzo fandí aktivní dovolené – vyřádíte se tu na vodních lyžích i paddleboardingu –, jezero Levico je spíše určené pro rodiny s dětmi. Patří totiž mezi nejteplejší a nejčistší jezera jižní Evropy. Místní voda navíc obsahuje řadu minerálů, a proto se tu rozkládá i historický lázeňský park.

Děti můžou dovádět v jezeru Levico, které je z místních jezer nejteplejšíDěti můžou dovádět v jezeru Levico, které je z místních jezer nejteplejší | Trentino Marketing

Kulturní vyžití

V Trentinu si ale užijí i milovníci kulturního života, každoročně se tu koná řada hudebních vystoupení, která začínají už v červenci a všechna se odehrávají v horách. První koncert se odehraje 15. července na horském průsmyku Passo Lavazè, v zeleném údolí Val di Fiemme, jež je už dlouhá staletí klenotnicí vzácného dřeva používaného pro výrobu houslí. V tomto kouzelném prostředí vystoupí orchestr Solisti Aquilani & Daniele Orlando, který zahraje skladbu Čtvero ročních období Antonia Vivaldiho.

Fanoušci kultury přijíždí také na festival Suoni delle Dolomiti (Zvuky Solomitů) – ten letos vypukne 23. srpna na vrcholcích trentinských hor, na které si hudebníci a diváci musí vyšlápnout po svých. Cílem kulturní akce ochrana životního prostředí a spojení umění s přírodou. Těšit se můžete na unikátní hudební zážitek, kdy vystoupení špičkových hudebníků doprovodí i zvuky přírody – poryvy větru či ozvěny. I zde se objeví populární orchestr Solisti Aquilani a další uznávaní umělci jako například Gidon Kremer, Antje Wheitaas nebo Paolo Fresu. S jazzovými tóny zase posluchače seznámí skupina Riot Brass Jazz Band.

To ale zdaleka není vše, co Trentino nabízí. Další tipy, jak si užít  dovolenou v tomto pohádkovém ráji najdete na webových stránkách https://www.visittrentino.info/cs.