.

. Zdroj: Dollar Photo Club

Nezvládáte splácet půjčku? Na nic nečekejte a ihned požádejte o odklad splátek

Doposud jste neměli žádný problém se splácením úvěru, ale nyní už váš rodinný rozpočet dluh nemůže utáhnout? I vaše příjmy se potýkají s dopady koronaviru? Na nic nečekejte a požádejte banku o úpravu splátkového kalendáře.

Půjčka je velkým závazkem, někdy i na několik desítek let. Není proto divu, že v průběhu splácení se vaše finanční situace může změnit. Úvěroví poskytovatelé jsou na to připraveni, zapotřebí jen je zavčasu o nastalém problému informovat.

Jednejte rychle a včas

To, že nemáte na úhradu měsíční splátky nebankovní půjčky, se věřitel nesmí dozvědět po splatnosti termínu. Na omluvy a prosby o odklad pak už je pozdě, navíc necháte-li věc zajít až k upomínkám nebo dokonce i k následnému soudnímu řízení, s jakýmkoliv vyjednáváním se rozlučte.

Pokud ale budete jednat racionálně a hlavně včas, můžete finanční nepřízeň hravě překonat i s dluhem na krku. Banky a ani nebankovní společnosti netouží po dlužnících v problémech, naopak jejich snahou je získat peníze zpět tak, jak bylo ve smlouvě domluveno.

Jak komunikovat s bankou nebo s nebankovním poskytovatelem?

Komunikace musí vzejít z vaší strany, a to ještě dřív než problém nastane, respektive než dojde k nezaplacení další splátky. O nedostatku financí můžete peněžní ústav informovat osobně, online, telefonicky i poštou. Ať už vás trápí hypotéka, spotřebitelský úvěr, půjčka na auto nebo nebankovní mikroúvěr, vždy uveďte důvod vaší nastalé situace, zmínit se můžete i o tom, jakým způsobem byste rádi problém řešili, pakliže nějakou představu máte.

Dopředu raději zapomeňte na další půjčku, i přestože vám úvěrová kalkulačka může pomoci s výběrem vhodného úvěru, tuto možnost vám jak banka, tak i poctivá nebankovní společnost vždy zamítne. Vytloukat klín klínem je řešení, které nefunguje, naopak prohlubuje dluhové dno a vede k exekučnímu a insolvenčnímu řízení.

Možných řešení existuje hned několik

Na začátku řada lidí nevidí světlo na konci tunelu, nemá žádnou naději na zlepšení, jakmile ale banka přijde s návrhy, ihned se vše obrací k lepšímu. Problémy se splácenímnejsou pro úvěrové poskytovatele nic nového, s čím by se za svého působení nesetkali, možná řešení tak tahají z rukávu jak kouzelník králíky z klobouku.

Nastalá situace je vždy řešena individuálně. Roli hraje dosavadní platební morálka, výše dluhu a závažnost celé situace. Občas je i nutné bance doložit dokumenty, které potvrzují vaši platební neschopnost. A jaká možná řešení jsou tedy nasnadě?

  • Odklad splátek
  • Snížení měsíční splátky
  • Snížení úrokové sazby
  • Prodloužení doby splatnosti
  • Přistoupení k závazku
  • Převzetí dluhu
  • Refinancování půjčky
  • Konsolidace úvěrů

Problémy se splácením mohou přivodit nejednu probdělou noc, včasná komunikace s bankou je ale vždy dobrým začátkem, jak z finančních potíží ven, proto na nic nečekejte a jednejte ihned.