Zdroj: SAZKA

5 nejlepších cyklistických závodů v ČR

Češi kola a cyklistiku milují. S příchodem jara potom stále přibývá nadšenců, kteří pomalu začínají plnit silnice, cyklotrasy a různé cyklistické stezky. Pokud vám nestačí pouhé rekreační vyjížďky a těšíte se na sledování závodů a soutěží, přinášíme vám tipy na 5 nejlepších profesionálních závodů v Česku, které by vám letos neměly uniknout.

1/ SAZKA Tour (Czech Tour)

Největší a tradičně nejkvalitněji obsazený cyklistický závod na českých silnicích letos změnil svůj název, a proto třináctý ročník etapového podniku první kategorie UCI namísto dosud známého pojmenování Czech Tour ponese od letošního roku název SAZKA Tour. Pojede se ve čtyřech krajích v termínu 5. - 8. srpna 2021 a organizátoři letos opět slibují výjimečný sportovní zážitek, ale i velice zajímavý doprovodný program. Pro rok 2021 připravili hned několik prémiových bonusů. Tím nejzásadnějším je vedle nového titulárního partnera – společnosti Sazka, také nové vedení závodu. Letošní trasa bude 731 km dlouhá, startovat na ní bude pouze 20 týmů, celkem 140 nejlepších startujících.

2/ ČT Author Cup

ČT Author Cup se za dobu svého trvání stal největší, nejznámější a nejpopulárnější akcí na horských kolech v Česku a jeho dosah značně přesáhl hranice Libereckého kraje. Letos se koná již 25. ročník, který se uskuteční v termínu 8. – 10. října 2021, a můžete si vybrat mezi krátší trasou 42,7 kilometrů a delší trasou 66,7 kilometrů. Závod je určený především pro širokou veřejnost, účastní se ho však i špičkový MTB závodníci a další osobnosti z jiných sportovních odvětví. Součástí akce bude i letos bohatý doprovodný program, kde je hlavním cílem poučit cyklisty každého věku o bezpečnosti jízdy v silničním provozu.

Jan Brychta

3/ Závod míru U23 N´Cup Grand Prix Jeseníky 2021

Přípravy na letošní Závod míru jsou v plném proudu a organizační výbor bez ohledu na momentální situaci pokračuje v přípravách druhé největší akce v silniční cyklistice v České republice. Závod míru U23 bude letos zahájen ve čtvrtek odpoledne 3. června atraktivním prologem v centru Jeseníku na 3,5 km se startem i cílem na Masarykově náměstí. Následující den bude na programu klasikářská etapa z Jeseníku do Rýmařova a ta doznala několik změn. Tou důležitou je nová vrchařská prémie na Přemyslovském sedle a dvoukilometrový kopec v Maršíkově před nájezdem na nejdelší jedenáctikilometrové stoupání na Skřítek. Generálním partnerem celé akce bude i v letošním roce společnost Sazka.

4/ Author král Šumavy 2021

Velmi složité rozhodnutí má za sebou pořadatelský tým klatovského závodu, kdy dva roky po sobě musí opustit tradiční termín a přesunout Krále Šumavy na konec léta. Pořadatelé se rozhodli z důvodů protiepidemických opatření přesunout konání závodu na poslední srpnový víkend, tedy termín po mistrovství ČR v XCE a 3 týdny před mistrovstvím ČR v XCM. „Těšíme se, že i letos dorazí na start do Klatov nejen široké masy amatérských závodníků a závodnic, ale i česká maratónská špička mezi muži i ženami.

5/ Prima Cup (Nova Cup) 2021

Letošní další změnu v názvu významného závodu můžete pozorovat u seriálu Nova Cup, který se letos změnil na Prima Cup. Stejně jako v předchozích letech i nyní pokračuje tradice maratonu horských kol (MTB) s mezinárodní účastí. Do seriálu Prima Cup je zahrnuto několik závodů na území České republiky a jeden exhibiční závod v historickém centru Hradce Králové tzv. Gočárovy schody. Délka tras je stanovená od 60 kilometrů a více.