Zdroj: Pexels

Až budete marod, dorovná vám příjem. Proč mít pojištění pracovní neschopnosti

Možná už jste to při nějaké delší nemoci řešili. Zůstat doma a přicházet o peníze, nebo jít do práce na úkor zdraví? Existuje řešení. Sjednejte si pojištění pracovní neschopnosti, které vám příště dorovná váš běžný příjem.

Když si pořizujete životní pojištění, měli byste se soustředit na tři nejdůležitější situace, které můžou ohrozit vaše příjmy nebo finanční situaci vaší rodiny. Jedná se o pojištění pro případ smrti, pojištění invalidity a potom o zmíněné pojištění pracovní neschopnosti.

O čem je tu řeč?

Pracovní neschopnost není pro zaměstnance neznámý pojem, ale týkat se může i OSVČ. Mluvíme o ní v případě, že je člověk dočasně uznán za neschopného k výkonu své práce. Mnohem častěji jsou lidé na „neschopence“ kvůli nemocem než kvůli úrazům. Může trvat pár dní, ale také týdny nebo měsíce. Potom už stojí za to mít pojištění.

Proč si pracovní neschopnost pojistit

Protože když se stane, že vlivem nemoci nebo úrazu nebudete moci vydělávat, pojišťovna vám dorovná výpadek příjmu do chvíle, kdy budete schopni znovu pracovat. Vyhnete se tak situacím, kdy byste se museli hnát do práce s nedoléčenou chřipkou nebo s rukou v sádře.

Zaměstnancům sice stát a zaměstnavatel během neschopenky vyplácejí náhradu mzdy a nemocenskou, jenže ty v součtu nepokryjí jejich běžný příjem. Čím víc vyděláváte, tím větší bude propad. Životní pojištění pro OSVČ je pak naprostý základ. Pokud děláte na sebe a neplatíte si dobrovolné nemocenské pojištění, určitě víte, že od státu nedostanete vůbec nic. A to může být problém. Zvlášť pokud nemáte velkou rezervu.

Mutumutu s.r.o.

Pojistěte se na správnou částku

Při sjednávání volte pojistnou částku, která odpovídá vašemu aktuálnímu příjmu. Podle toho vám také pojišťovna vypočítá takzvanou denní dávku, tedy obnos, který dostanete za každý den na neschopence. Pokud časem dostanete přidáno, můžete pojistnou částku kdykoli navýšit.

Co je spoluúčast a kdy přijde výplata?

U pojištění pracovní neschopnosti existuje takzvaná spoluúčast. Odpovídá době, po kterou sice budete nemocní, ale denní dávky ještě dostávat nebudete. Takže třeba u pojištění od 30. dne vaše spoluúčast tvoří 29 dní od počátku neschopenky. Peníze budete dostávat počínaje 30. dnem. Čím delší je tato doba, tím méně platíte na pojistném. Na trhu najdete pojištění pracovní neschopnosti se spoluúčastí už od patnácti dní, ale třeba i od 90 dní. A všechno mezi tím. Mutumutu například nabízí spoluúčast buď od 30., nebo od 60. dne.

Když pak opravdu dojde na nemoc nebo úraz, nahlaste je co nejdříve. Různé pojišťovny vyplácejí pojistné částky různě. Někde dostanete všechny peníze najednou až po konci neschopenky, jinde můžete požádat o zálohu. Nejlepší je rovnou zvolit pojištění, které vám bude peníze posílat každý měsíc. Nájem, splátky ani měsíční zálohy nepočkají – tak ať jste krytí.