Zdroj: Shutterstock

Položila vás krize? Pomůže rychlá půjčka!

Poslední rok jsme vystaveni novým výzvám, každodenním změnám a nejistotám. Pandemie koronaviru zamávala našimi jistotami i v práci. Pokud jste se dostali do problémů, může vám za určitých podmínek pomoci rychlá půjčka. Jak ji můžete získat, jaké jsou výhody a jaká úskalí?

Co si představit pod rychlou půjčkou? 

Rychlá půjčka je běžný spotřebitelský úvěr, díky kterému může klient získat prostředky pro okamžité vyrovnání svého mínusového rozpočtu. Obvykle se taková půjčka poskytuje na menší částky a s krátkou splatností, která může být v řádu týdnů, ale i dnů.

Často používané názvy pro rychlou půjčku jsou také sms půjčka nebo mikropůjčka. Dříve se jí říkalo finská půjčka. Rychlou půjčku si zařídíte klidně i prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu, internetovém bankovnictví nebo v osobním účtu.

Rizika rychlé půjčky

Mikropůjčky poskytují často také nebankovní společnosti. Prověřte si, že jste si vybrali opravdu důvěryhodnou. Některé společnosti se nebrání ani poskytnutí úvěru klientům s několika negativními záznamy v úvěrových registrech. I kontrola příjmů klienta je jeden ze zákonných požadavků. Pokud po vás tuto informaci nechtějí, mějte se napozoru. Rychlá půjčka u vaší banky se obejde bez dokládání příjmů jen proto, že tato společnost již zná vaši finanční historii.

Shutterstock

Za jakou cenu?

Zpátky vrátíte samozřejmě nejen půjčenou částku, ale k tomu ještě úroky, obvykle spolu s dalšími poplatky. Vždy si vyžádejte, pokud je společnost rovnou neposkytla, veškeré podmínky úvěru. Musí vám být jasné, kolik zaplatíte na úrocích i na poplatcích (např. za sankce, poplatek za vyřízení úvěru, nebo za odložení splátky). Částky se mohou zvýšit o stovky, někdy už ovšem o tisíce korun. Sledujte proto RPSN, která vyjadřuje výši ročních procentních nákladů na půjčku. 

Kde získat rychlou půjčku?

Zjistěte si reference na danou úvěrovou společnost. Nebo se ještě lépe při hledání ideální rychlé půjčky obraťte na některý ze srovnávačů, např. Porovnej24.cz nebo NetFinance.cz Srovnávače si všechny své partnery musí prověřovat a na své stránky si nabídky nedůvěryhodných firem nedají.