Video placeholde
9.  Sebastian Piňera, chilský prezident(Odhad bohatství: 2,4 miliardy dolarů)Spoluherec českého prezidenta Václava Klause ze slavného videa o ukradeném peru. Během více než třicetiletého podnikání v různých oborech nabyl Piňera značný majetek - pro svůj široký "záběr" bývá přezdíván "chilský Berlusconi". Piňera začínal v roce 1978 se stavební firmou, investoval zejména do nemovitostí a v 80. letech vydělal na zavádění platebních karet na chilský trh. Vlastní 26 procent akcií aerolinek LAN Chile, kanál televize Chilevisión, zprostředkovaně má podíl i v nejpopulárnějším chilském fotbalovém klubu Colo Colo.
--------------------------------------------------------------------------------Prezidenta Václava Klause při návštěvě Chile zaujalo protokolární pero. Nejdříve ho převrací v rukou a pak ho s kamennou tváří schovává pod stůl.
prezident Václav Klaus, plnicí pero , návštěva Chile
Václav Klaus už má pero v kapse
Záběry z Chile, kde si prezident přivlastňuje tamní pero, už viděly miliony lidí.
5
Fotogalerie

Výročí Chilského incidentu. Před 10 lety "ukradl" prezident Klaus protokolární pero a byl z toho virál

Dne 4. dubna 2011 se stal v Chile památný incident. Tehdejší prezident ČR Václav Klaus si na tiskové konferenci strčil do kapsy protokolární pero. Video obletělo svět, stalo se virálem na který tehdy reagovala média po celém světě. V první tehdejší reakci Klaus novinářům sdělil, že nešlo o pero, ale obyčejnou propisku.

Během incidentu seděl prezident Klaus vedle chilského protějšku Sebastiána Piñery na tiskové konferenci. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg předtím podepsal smlouvu o cestovním ruchu mezi Chile a Českou republikou protokolárním perem, které potom zůstalo ležet na stole. Klaus pero během projevu chilského prezidenta vyňal z pouzdra, zálibně si je prohlédl a pravou rukou vsunul pod stůl, kde je uchopil levou rukou a vložil do levé kapsy. Poté vrátil obě ruce na stůl, zapnul si sako a začal se usmívat. Videozáznam události zveřejnila 10. dubna 2011 Česká televize v publicistickém pořadu 168 hodin.

Po příletu do Česka se Václav Klaus ke kauze vyjádřil novinářům v Brně. Tužku z Chile prý nechal v kapse jednoho ze tří obleků, které měl na návštěvě v Chile s sebou. "Teď jí u sebe nemám," poznamenal tehdy. Zároveň dodal, že "to člověk standardně dělá," že si z akce, na níž je, vezme tužku či blok. Na své psací potřeby se prý díval naposledy ráno cestou do Brna, když v novinách četl ohlasy na populární chilské video. Podotkl proto, že teď píše tužkou z loňského summitu NATO v Lisabonu do bloku lotyšského parlamentu.

V reakci na video vznikla inciciativa, která od lidí na internetu vysbírala tisíce propisek, které poté zaslali na Pražský hrad. Video má dnes vice než 3 a půl milionu zhlédnutí a ve své době patřilo k nejsledovanějším na českém internetu. Podle komentářů na internetu diváky pobavil hlavně výraz, který český prezident při své akci měl.