Zdroj: Soulmio s.r.o.

Psychické vyčerpání z lockdownu: pomoc nabízí Mental Wellness Days

Vyčerpání a syndrom vyhoření si obvykle spojujeme s dlouhými večery strávenými v kanceláři, hlavou zabořenou v e-mailech, s únavou a nevyzpytatelnou náladou. V posledních měsících je na vině především pandemie, nejistota ve společnosti a neustále se měnící restrikce. Pokud hledáte, jak z toho začarovaného kruhu ven, připojte se k Mental Wellness Days.

Duševní potíže doléhají na náš pracovní výkon

Zaměstnanců, kteří v souvislosti s pandemií a restriktivními opatřeními zažívají mnohem více stresu, úzkostí, strachu či pocitů osamělosti, významně přibývá. Naznačují to nejen první výsledky studie COH-FIT, významného mezinárodního výzkumného projektu, ale i poznatky vědců z Národního ústavu duševního zdraví, kteří potvrzují zvýšenou četnost duševních onemocnění v roce 2020 a upozorňují na další možné zhoršení.

I ti z nás, kdo v době „před covidem” toužili po práci z domova, jí teď často mají dost. Proto firmy rychle začínají mezi své benefity řadit aktivity, které mají jejich zaměstnancům pomoci cítit se dobře.

Bojíme se říct, jak se cítíme

Jen zaměstnanci, kteří jsou zdraví, psychicky v pohodě a mají zdravě nastavené vztahy, mohou pracovat naplno, být kreativní, přínosem pro firmu a spokojení. Zdravotní stav se ale v práci stále řadí mezi obrovská tabu. Zkuste si to představit sami na sobě: Jaký pocit vám naskočí při myšlence, že byste měli šéfovi říct, že jdete na sezení s psychologem nebo že se duševně necítíte dobře?” přibližuje úskalí, která provázejí péči o vlastní psychiku, Simona Zábržová, zakladatelka startupu Soulmio.

Soulmio s.r.o.

Když je to náročné doma i v práci

Potřeba starat se o psychické zdraví nově akcelerovala díky pandemii, která spoustu lidí posunula do pracovního extrému. Z domova najednou pracují i ti, kteří o to příliš nestáli. Z klidné kanceláře se přesunuli ke kuchyňskému stolu, který přes den slouží jako kancelář, jídelna a školní učebna v jednom. Pracující rodiče kromě splývání svých rolí, které se v domácím prostředí těžko oddělují, řeší i demotivované děti, izolovanost a fakt, že ani děti ani sebe nemohou jen tak poslat ven, aby si všichni oddechli. Zaměstnanci navíc musí mnohem častěji reagovat na náhlé změny, případně se potýkat s obavou, že přijdou o práci.

Mental Wellness days podávají pomocnou ruku

Na tuto situaci se rozhodl zareagovat český startup Soulmio, který se zabývá prevencí a péčí o psychické zdraví zaměstnanců ve firmách, uspořádáním dvoudenní online akce pro širokou veřejnost -  Mental Wellness Days 2021.

„K příležitosti Světového dne zdraví jsme před kamery pozvali celou řadu renomovaných odborníků a inspirativních řečníků z řad psychologů, terapeutů, koučů a lektorů, kteří budou mluvit o nejrůznějších psychologických tématech a přispějí i tipy z praxe, jak konkrétní situace řešit,” upřesňuje Simona Zábržová, zakladatelka Soulmio.

Online přednášky budou probíhat 7. a 8. dubna odpoledne a nabídnou pohled na duševní pohodu jednotlivce i firemní strategii péče o zaměstnance. Zaměstnanci se například dozví, jak pracovat se stresem nebo jak si zdravě nastavit práci z domova. Manažeři se mohou inspirovat, jak nastavit v týmu psychologické bezpečí a proč se jím vůbec zabývat. A pro rodiče jsou připravené tipy jak pomoci dětem nastavit domácí denní režim nebo jak pracovat s emocemi. V programu najdete více než 14 online přednášek, které jsou navíc doplněné o doprovodné webináře. Vstup na Mental Wellness Days stojí symbolických 150 Kč a je na každém, kolik přednášek se rozhodne absolvovat.