Zdroj: kalkulator.cz

Jak ušetřit bezbolestně po těžkém roce 2020? Změnou dodavatele elektřiny

Jistě se všichni shodneme na tom, že loňský rok neměl za poslední desetiletí srovnání. Ekonomické dopady nelze zdaleka všechny sečíst, běžně se ale očekává, že se ekonomická situace bude zhoršovat.  Lidé se v domnění, že přijdou horší časy, snaží šetřit. Většinou omezením spotřeby, nebo nákupu zboží. Nicméně ušetřit lze pouze změnou toho, kdo je dodavatelem energií do domácnosti.

Změna dodavatele elektřiny není náročná

Je to již patnáct let, co můžeme volně měnit toho, kdo nám dodává elektřinu a plyn. Loňský rok změnilo svého dodavatele elektřiny 418 155 spotřebitelů z řad domácností, přesto stále mnoho z nich zůstává u dodavatele, kterého si zvolili před lety. „Mezi lidmi není doposud příliš velké povědomí o tom, co změna dodavatele elektřiny obnáší. Panují domněnky, že jde o administrativně náročný úkon, že se na ně bude jejich současný dodavatel nějak zlobit, či je za odchod dokonce sankcionovat. Tyto domněnky se naštěstí nezakládají na pravdě. Z našeho průzkumu vyplývá, že 90 % z oslovených 1000 respondentů se setkalo se zcela férovým odchodem od dodavatele, který jim nečinil žádné obtíže,“ uvádí Lukáš Kaňok, ředitel sekce energetika společnosti Kalkulator.cz.

Jak se vyznat v cenících?

Na trhu působí bezmála stovka dodavatelů elektřiny, kteří nabízí stovky různých tarifů v rámci konkrétní sazby elektřiny. Ti si navzájem konkurují a snaží se nalákat zákazníky jednak různými cenami za kilowatthodinu, dále pak odměnami za věrnost, nebo nabídkou další služeb, jako je poradenství zdarma, či pomoc při výměně elektrokotle apod. Společnosti se také specializují na určité segmenty zákazníků, pro některé z nich jsou prvořadí velcí odběratele, kteří třeba elektřinou topí.  Další mají výhodné programy spíše pro menší zákazníky, kteří jen svítí a nabíjejí si elektrospotřebiče. Pro to se vždy vyplatí jednotlivé tarify pečlivě porovnat a najít optimální tarif, který co nejvěrněji reflektuje spotřebu určité domácnosti.

Úspora? Tisíce ročně

„Pokud by chtěl spotřebitel sám srovnávat ceníky dodavatelů elektřiny, čeká ho úmorná práce. Dodavatelé jsou povinni ceníky zveřejňovat na svých webových stránkách, ale pokud si je zobrazíte, obsahují mnoho poměrně složitých položek, kterým spotřebitel nemusí zcela rozumět,“ upozorňuje Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz. Naštěstí podobně jako lze srovnat ceny zboží, lze porovnat i ceníky dodavatelů. „Na stránkách www.kalkulator.cz/energie je dostupná naše kalkulačka elektřiny a plynu. Zde spotřebitel uvede, zda ho zajímá srovnání cen elektřiny, nebo plynu. Výhodné je vzít si k ruce poslední fakturu od stávajícího dodavatele, kde jsou uvedené důležité údaje, které jsou pro vyhotovení přesné nabídky potřeba,“ zdůrazňuje Lukáš Kaňok. Zadané údaje se automaticky dosadí do vyspělého algoritmu, který najde tu nejlepší úsporu. „Naši zákazníci během chvíle zjistí, kolik mohou uspořit. Průměrně je to přes čtyři tisíce ročně, a to bez omezení úspory,“ prohlásil Lukáš Kaňok. Ještě jednodušší je možnost fakturu ofotit třeba mobilem a obrázek nahrát na stránky: „Kalkulátor se o vše postará. Propočet připraví, vše srovná a výsledek vám pošle na mail. Zákazník získá jistotu, že je vše správně a zabere to opravdu jen chviličku.”

Změny dodavatele se není třeba bát

„Naši zákazničtí specialisté spotřebitelům vše vysvětlí a poradí. Zakládáme si na lidském přístupu a naprosto chápeme, že ne každý do problematiky vidí,“ ujišťuje Lukáš Kaňok a dodává: „Pro zákazníky vystupujeme v roli rádce a snažíme se proces co nejvíce zjednodušit. Navíc u tzv. garantovaných tarifů jim pomůžeme i v podání výpovědi stávajícímu dodavateli. Naším cílem je, aby byl zákazník spokojený dlouhodobě.“