Zappa v Torontu, 1977

Zappa v Torontu, 1977 Zdroj: Wikipedia.org

Frank Zappa a Václav Havel, 1990
Frank Zappa, New York, 1980
Frank Zappa v Paříži
Frank Zappa a Captain Beefheart (sedí vlevo), 1975
Frank Zappa a Mothers, 1971
6
Fotogalerie

Hudebník, který dal jméno Plastikům. Před 30 lety zemřela hudební legenda Frank Zappa

Jeho dílo je postupně zapomínáno, Frank Zappa ale platí za jednoho z nejgeniálnějších a nejvšestrannějších muzikantů 20. století. Právem si vysloužil obdiv statisíců fanoušků, jedním z nich byl i Václav Havel, první český prezident. Excentrický hudebník zanechal nesmazatelnou stopu i v tuzemském undergroundu, dle písně Plastic People se pojmenovala kapela v čele s Mejlou Hlavsou.

Narodil se 21. prosince 1940 v Baltimoru, což je největší město státu Maryland, jako Frank Vincent Zappa. Neobvyklé příjmení pochází z italštiny, protože hudebníkovi rodiče byly potomky emigrantů z Evropy. Rodina se často stěhovala, protože Zappův otec pracoval jako vědec na státních projektech.

Astmatik se zapálenou cigaretou

Zappa byl v dětství často nemocný, protože trpěl astmatem, čemuž příliš nepomohlo pozdější chování, muzikant byl totiž vášnivý kuřák. Od malička ale tíhl především k hudbě, na střední škole v San Diegu hrál v kapele jako bubeník. Během svého života se věnoval ale prakticky všem hudebním žánrům.

Velkým idolem mu byl francouzský skladatel Edgard Varèse, jemuž Zappa dokonce napsal dopis. Hudebník mu odepsal a slíbil mu setkání, bohužel ho nestihli, protože Varèse v roce 1965 zemřel. Zappa se vrhl do skládání hudby, do toho stále více drnkal na kytaru, která ho později proslavila asi nejvíc.

V šedesátých letech vznikla kapela Mothers of Invention, ta hrála experimentální rock, což byla Zappova zásluha. Energický hudebník neúnavně skládal písně, ve kterých se snažil propojit různé žánry. Uskupení začalo získávat fanoušky především v Evropě, například v Československu, kde se po jeho skladbě pojmenovala jedna z undergroundových kapel.

Drama ve švýcarském casinu

Skupina se vypravila do švýcarského Montreux. Koncert proběhl 4. prosince 1971, skončil však tragicky. Jeden z fanoušků vytáhl světlici a vystřelil ji do stropu, budovu zachvátil obrovský požár. Zappa a jeho kapela utekli smrti o vlásek, hudebník ale strávil půl roku na invalidním vozíků. Tragédie inspirovala anglickou kapelu Deep Purple k napsání hitu Smoke on the Water, protože celou událost viděli. V Alpách totiž nahrávali novou desku.

Po návratu ze Švýcarska Zappa kapelu rozpustil, což vyvolalo pozdvižení především mezi jejími členy. Ti označovali frontmana za egoistu a autokrata. Zappa se mezitím vrhl na natáčení filmů a videoklipů, v pauzách ale skládal nové písně. Některé dokonce přenechával kolegům z hudební branže. V dalších letech se střídavě vracel s různými kapelami nebo vystupoval i jako sólový umělec. Pravidelně vydával nová alba a některého jeho písně získaly popularitu.

Zappa ve svých textech satiroval politická témata či se napřímo věnoval sociálním kauzám. Například skladba Bobby Brown, která je nejspíše nejznámější Zappovou nahrávkou, otevírá téma misogynie v americké společnosti. Vzal si na paškál také cenzuru a především regulování hudebního průmyslu.

Československé intermezzo

Po sametové revoluci se objevil v Československu, přijel na osobní pozvání Václava Havla. Ten totiž jeho hudební tvorbu obdivoval a nabídl Zappovi post konzultanta pro obchod, kulturní záležitosti a turismus. Na nátlak americké strany byl odvolán, ale Havel jej ustanovil kulturním atašé. Zappa si během návštěvy zahrál s Pražským výběrem, objevil se také ve filmu Pražákům, tem je hej.

Po návratů do Spojených států komponoval, ale jeho workoholický styl života si začal vybírat svou daň. Zappa zemřel 4. prosince 1993 na rakovinu prostaty. „Odešel po šesté hodině večerní,“ informovaly newyorské Timesy.

V osobě Franka Zappy odešla jedna z nejvýraznějších osob hudební branže. Zappa se snažil s hudbou experimentovat, což se mu podařilo. Upozornil na sebe také některými názory, například nikdy nebral drogy. Na druhou stranu propagoval jejich dekriminalizaci, vystupoval také proti anti-tabákovým zákonům. Muzikant s uhrančivým pohledem je pohřben v hromadném hrobě ve Westwood Village.