Pomocník v medicíně umí vytisnkout i umělé klouby

Pomocník v medicíně umí vytisnkout i umělé klouby Zdroj: FIT EURAZIO

Pro výrobce šperku jsou detaily velmi důležité
Zubní laboranti využívají tiskárnu Slash 2 skoro na vše
Tisk funkčního krytu na kameru
Představení tiskárny Slash 2 na veletrhu ve Frankfurtu
Nejpopulárnější tiskárna Slash 2
9
Fotogalerie

3D tisk mění svět

Raketový nárůst 3D tisku se dotknul stavebnictví, vrcholového sportu, armády, automotivu a také zdravotnictví. Na 3D tiskárnách Vám na míru vytisknou část kosti, a nebo například rovnátka.

Tušili jste, že rovnátka je dnes možné získat na počkání? Nebo zubní korunku…

Lékař udělá sken zubů, zkušební tisk, porovnání, úpravy a neviditelná rovnátka jsou na světě. Stačí jedno dopoledne a máte vše hotovo. Doma to nezkoušejte, jednak potřebujete mít tiskárnu se správným rozlišením, pak také certifikovaný materiál, který Vám bude pomáhat, a nikoliv škodit a taky vědět, co ví jen dentisti.

Zkusili jsme pro vás udělat názornou ukázku, jak taková výroba neviditelných rovnátek na Slash 2 probíhá:

Od začátku skenování. 55 minut a neviditelná rovnátka jsou hotováOd začátku skenování. 55 minut a neviditelná rovnátka jsou hotová | FIT EURAZIO

A protože sami vyrábíme, vzali tiskárnu Slash2 s přesností 49 mikronů, plochou 192 x 120 x 200 mm, 4K rozlišení (běžné je dnes 2K) a zkusili jsme si vyrábět. Zvolili jsme středně složitý tvar uzavírací krabičky, něčeho, co je ideální pro výrobu formy. Až po přípravu dat je postup pro zadání do 3d tiskárny či na výrobu lisovací formy vlastně stejný a pak jde o náklady a o čas.

1. Na formu jsme měli čekat cca 3 týdny a cena byla nabídnuta cca 250tis.

2. Tisknout jsme začali hned, 1ks cca 1,5 hodiny, jdou tisknout 3 souběžně, takže za 3 hodiny máme prvních šest kusů.

3. Náklady na jeden kus se nám zdály být slušné, ale po započtení času obsluhy, ceny profi stroje (cca 120tis.), elektriky a všeho to bylo napínavé.

Závěr nás samotné překvapil – až při 6.000 kusech opakované výroby se vyplatí nechat udělat formu.

Takže vývoj, prototypy, malé série a vše s rizikem potřeby zákaznických úprav se ukázalo jako výrazně efektivnější na 3D tiskárně (kvalita materiálu a trvanlivost byly srovnatelné). Cena 3D tisku raketově spadla, rychlost stoupla a výběr certifikovaných materiálů je každý rok větší.

No kdybychom tiskli třeba těsnění, klouby, výplně, úchytky, tak se dostáváte ještě k vyšším rychlostem a výrazně nižším nákladům na 3D tisk.

No, zvažte, jestli Vás neposune vpřed nenápadná mašinka, co porazí konkurenci.  Nás nadchla a pro naši výrobu krabiček pořídíme ještě druhou.