Zdroj: pixel.com

Reportáž z Online investiční konference 2020

V sobotu 28. 11. 2020 proběhla Online investiční konference, která si kladla za cíl spojit jak zajímavá témata, tak i pozornost českých a slovenských investorů. Konferenci pořádal broker XTB a jak je z názvu patrné, tak proběhla online formou, což je v dnešní době pochopitelné. Příjemným zpestřením bylo, že většina řečníků vysílala své přednášky s webkamerou.

Nejen zvučná jména investičních odborníků z České republiky a Slovenska, ale také fakt, že přístup na konferenci byl zdarma, vedl k tomu, že se na tuto akci přihlásilo přes 3 600 zájemců z Čech a Slovenska. 

Úvodním řečníkem byl Milan Charvát, provozovatel webu Warengo.com. Ve své přednášce připomněl klíčové změny v trendech investování,které nastaly v roce 2020. Dále zdůraznil důležitost efektu složeného úročení pro akciové investory. Na závěr přednášející prezentoval, jak si postavit investiční portfolio ve 20, 40 a 60 letech života.

V další přednášce představil Jindřich Pokora (autor webu a youtubového kanálu rozumnyinvestor.cz) svůj pohled na téma „Hodnotové investování v turbulentní době 2020-21“. Nechyběly klíčové předpoklady a perspektiva hodnotového investování. Hlavní částí byl komentář k jednotlivým realizovaným investicím, a proč je přednášející uskutečnil. Zde posluchači mohli vidět uvažování profesionálního investora v praxi.

https://www.xtb.com/cz

Aleš Prandstetter z investičně poradenské společnosti eFrank.cz důkladně rozebral pojmy rentiér a renta. V návaznosti představil strategie vedoucí k tomu, aby se člověk mohl stát rentiérem a jak důležité je své investice správně alokovat,diverzifikovat a poté emočně ustát. Zajímavou částí bylo doporučení předem si definovat situace, kdy pravidelně dokupovat akcie při různě hlubokých poklesech trhu.

Jelikož ETF instrumenty nabírají každým rokem na své popularitě, tak se další řečník, Martin Babocký, detailně podíval a představil tyto instrumenty jak z pohledu základních charakteristik a výhod, ale také z pohledu rizika investování prostřednictvím ETF fondů a obecně pasivního investování.

Dalším vystupujícím byl provozovatel slovenského investičního webu papucovyinvestor.sk Norbert Nepela, který je nyní primárně dividendovým investorem. Ve své přednášce názorně ukázal, jak správným řízením, dokupováním a rebalancováním svého portfolia lze docílit stabilního dividendového výnosu.

Tématem „Hlavní úkoly pro investory v roce 2021“ se zabýval profesionální portfolio manažer z Erste Asset Management Mikuláš Splítek. Ve své přednášce se věnoval především psychologií investora a zmínil mimo jiné důležitý fakt, že investoři prožívají ztrátu 1 000 jednotek mnohem intenzivněji, než naopak zisk 1 000 jednotek. To nutně vede k neracionálnímu chování investorů.

Daniel Gladiš z Vltava fund zdůrazňoval ve své přednášce „Výběr akcií v prostředí masivního tisknutí peněz“ dlouhodobý nadprůměrný výnos akcií vůči všem ostatním aktivům. Nejzajímavější částí však bylo, jak hledat tituly, které mohou přežít i případné riziko vyšší inflace. Daniel Gladiš představil dva zásadní faktory pro tyto investice, a to vysoký ekonomický goodwill a nízkou potřebu kapitálových investic. S těmito kombinacemi by investor měl minimalizovat riziko špatné investice i v této době masivních měnových i fiskálních stimulů.

Co si představit pod pojmem dividendový aristokrat? To vysvětlil Zdeněk Zaňka z trhy.cz. Zároveň ve své přednášce detailně analyzoval 3 nejzajímavější společnosti, které se mohou zařadit do této kategorie.

Pro účastníky konference si organizátoři připravili jednak záznamy ze všech přednášek a dále celou řadu dodatečných vzdělávacích videí - například aktuální analýzu Bitcoinu a amerického indexu S&P 500 od profesionálního krypto tradera Marka Vaňhy. Zkušený forexový trader Tomáš Vobořil naopak prezentuje své osvědčené obchodní techniky nejen na měnové trhy. To je jen část doprovodných materiálů.

Pokud jste tuto konferenci propásli, tak si o záznamy a dodatečné materiály můžete požádat zdarma zde.