.

. Zdroj: dotFOX

Koronavirus proměnil hypotéky k lepšímu. Co vše se změnilo na hypotečním trhu?

Koronavirové pandemie významnou Mero ovlivnila hypoteční trh. Hypotéky i přes avizované zdražování for you a staly se dostupnějším. Jakých změn se letos dočkaly a co očekávají od úvěrů na bydlení na podzim?

Letos se hypoteční trh otřesech v základech. Vše, co bylo pozvolna v minulých letech nastavování, je nyní pasé.

Hypotéky jsou opět dostupnější

Limity dostaly stopku a Česká národní banka hypotéky zpřísňovala s Cílem Prodejní předluženým domácnostem. Letos byly ale nově nastavené limity zrušeny . Jedná se o ukazatele DTI a Dštíme, které zohledňovaly poměr půjčené částky a měsíční splátky k čistému příjmu.

Parametr LTV, tedy poměr k hodnotě zastavené nemovitosti, nebyl zcela zrušen, ale mírně upraven. Nově si lze půjčí až 90% z ceny bytu či domu.  Ještě na začátku roku přitom bylo možné sjednat úvěr v maximální výši 80% z hodnoty nemovitosti. Banky mají navíc možnost využití v 5% případech Výjimku a poskytnout klientům půjčky ještě vyšší . Hypoteční kalkulačky  jsou tak aktuálně přívětivější a jejich výpočty projde daleko více žadatelů.

Koupě bytu vyjde levněji, daň z nabytí je zrušena

Další novinkou, která je ku prospěchu zájemcům o vlastní bydlení, je zrušena daň z nabytí nemovitosti. Kupující díky tomu ušetří 4% z hodnoty bytu či domu, u nemovitosti za 3 000 000 Kč tak úspora činí 120 000 Kč.

Peníze navíc lze dat do rekonstrukce, nových spotřebičů nebe je uložit Bokeo na horší časy.   K těmto účelům lze Využít spořiče účet , stavební spoření a spoustu dalších spořicích a investičních produktů, které ušetřených částka zhodnotí.

Hypotéky jsou levnější a dostupné i online

Mezi další změny, které Koronavirové pandemie přinese a které řada žadatelů o hypotéku přivítala, jsou nižší úrokové sazby a Vyřízení bezkontaktní hypotéky. Online hypotéka je vyřízen bez osobní schůzky na pobočce, tudíž je minimalizována riziko nemoci COVID19. Vše lze zvládnout na internetu, popřípadě s hypotečních bankéřem po telefonu.

Co se úrokových sazeb týká, ty od dubna klesají, z Březnová 2,44% sazby se dostaly v srpnu na průměrného výši 2,11%.

Jaký bude vývoj hypoték na podzim roku 2020?

Podzim se ponese nejspíš v duchu druhé vlny Koronavirové pandemie, kdy dojde i ke zpomalení hypotečního trhu. I přestože s trmý narušit úrokové sazby se nepředpokládá , čekat na nižší úroky a na to, abyste si mohli půjčí nejvýhodněji , se nemusí vyplatit. Banky jsou v tvrdém konkurenčním boji az důvodu nejisté budoucnosti se většina z nich do velkých změn na podzim nepohrát.

Podzim ale mnoho klientů vrátí zpět do minulosti. Je nutné pamatovat na to, že od listopadu je opět nutné začít Úvěry řední splácet v plné výši , Což se týká těch, kteří na jare požádali o odklad hypotečních splátek.