Dobrovolný průchod do odvolání

Dobrovolný průchod do odvolání Zdroj: Adam Gebrian

Dobrovolný průchod do odvolání
Dobrovolný průchod do odvolání
Dobrovolný průchod do odvolání
3
Fotogalerie

Takhle to vypadá, když architekturu ovládne rozum a cit! Dům zohledňuje potřeby nájemníků i kolemjdoucích

V bezmála tři sta metrů dlouhé Revoluční ulici, která tvoří pomyslnou hranici mezi Starým a Novým městem pražským, je k vidění hned několik domů, co stojí za pozornost. Tím, který si ale v ničem nezadá s názvem ulice, v níž byl v letech 1936 až 1937 postaven, je Administrativní palác pojišťovny Victoria. Novoklasicistní budova byla realizovaná pro stejnojmennou německou společnost podle návrhu architekta Fritze Lehmanna. A je ve svém pojetí skutečně revoluční!

Na první pohled všední dům je postaven z nádherných materiálů, které ale nejsou tím, proč si ho architekt Adam Gebrian oblíbil. Hlavním důvodem je výjimečná pasáž s dobrovolným průchodem do odvolání. Zdánlivá samozřejmost, která jí ale ani v nejmenším není. „Majitel objektu se rozhodl, že tohle umožní, což je podle mě krásné a velkorysé gesto. Jestli totiž lidé na objektech něco nenávidí, tak to, že jsou moc velké, anebo že blokují cestu. Tady ji neblokuje a je možné jít skrz,“ říká Gebrian.

Co dalšího obdivuje na stavbě, v níž dnes sídlí Dům fotografie, a co naopak věří, že se jednou stane přežitkem, prozradil v další epizodě svého pořadu Gebrian Plus/Minus na internetové televizi Mall.tv: