Zdroj: Pexels

Chcete půjčku? Dávejte pozor na případné nástrahy, mohly by vás vyjít velmi draho!

Znáte ty chvíle, kdy musíte čelit závažnému problému a najednou se před vámi objeví řešení, které se zdá až příliš jednoduché na to, aby bylo skutečné? V takové situaci se skutečně vyplatí být na pozoru, jelikož vám mohou vstoupit do cesty různé nástrahy, které na první pohled nejsou zcela zřejmé.

Typickým příkladem jsou půjčky - sice představují snadnou cestu k penězům, ale ne vždy je to s nimi tak snadné, jak se zdá. Na co je třeba dávat pozor?

Lákání na nízký úrok

Jak průzkumy neustále ukazují, pro většinu spotřebitelů je jedním ze základních ukazatelů při výběru zboží cena. Určitě máte ve svém okolí někoho, kdo při každé větší slevě nasedá do auta a vyráží do obchodu udělat pořádné zásoby. I poskytovatelé úvěrů volí tyto taktiky a nové klienty lákají na nízký úrok. Bohužel už s půjčkami není tak jednoduché a firmy a vy sice nezaplatíte vysoký úrok, ale zato plno poplatků. 

To je hlavní důvod, proč byste při výběru půjčky neměli hledět jen na úrok, ale především na RPSN. Právě pod touto zkratkou se totiž skrývá pravda o tom, kolik vás produkt bude stát, protože je v ní započítaný jak úrok, tak i poplatky. Podle tohoto i dalších parametrů doporučujeme rychlé půjčky porovnat na Bezvamoney.cz, kde najdete jednoduchý výpis nabídek od bankovních i nebankovních společností.

Bez dokladů, ale s ručením

Nebyla vaše výplata v posledních měsících zrovna slavná? Nebo vám dokonce vypadl příjem a vy potřebujete půjčku, abyste se opět postavili na nohy? Pozor na nabídky, u kterých poskytovatelé slibují, že půjčí každému bez toho, aniž by musel cokoliv dokládat. Nedostatečné prověřování potenciálního klienta totiž bohužel často kompenzují tím, že musí ručit majetkem. Často tu ale vzniká velký nepoměr mezi půjčkou a hodnotou ručení, proto je lepší raději zvolit jiné řešení.

Zádrhel při předčasném splacení či opožděné splátce

Společnosti neustále mění podmínky svých úvěrů, aby si udržely svou konkurenceschopnost. Bohužel už podmínky nemění pro své stávající klienty, kteří se kvůli tomu často uchylují k refinancování. Často tu ale naráží na problém v podobě poplatků za předčasné splacení úvěru. U některých poskytovatelů totiž bývají tak vysoké, že refinancování vyjde na stejno nebo dokonce ještě dráž, než kdybyste zůstali u svého stávajícího závazku.

Kamenem úrazu bývají i poplatky za opožděné splátky, u kterých často dochází dokonce i k tomu, že překročí výši jistiny. Když se pak sečte dluh a sankce, může to být pro člověka příliš a dovést ho až do takové tísně, že mu domů přijde exekutor. V souvislosti s aktuální krizí to ale vypadá, že by se měly podmínky exekuce zmírnit, a to minimálně do doby, než se lidem opět podaří srovnat své finance do latě.

Past v podobě rozhodčí doložky

Trable se mohou objevit také v případě, že se s vaším poskytovatelem dostanete do sporu. A to zejména když máte ve smlouvě takzvanou rozhodčí doložku. Její pomocí se věřitelé, tedy úvěrové společnosti, vyhýbají klasickým soudním řešením sporů, které obvykle bývají dost zdlouhavé. Namísto toho se pak rozhodčím stává jimi zvolený advokát, který bohužel nemusí být úplně nestranný - přece jen ho platí právě poskytovatel půjčky.

Poplatky nad rámec smlouvy

Poslední záludnou praktikou poskytovatelů, kterou si dnes zmíníme, je účtování poplatků nad rámec smlouvy. Nejčastěji se týkají zprostředkování a administrace spojené s vyřízením úvěru. Jestliže po vás někdo tyto platby bude požadovat, měl by vás o tom zavčas informovat a zahrnout je do vašeho úvěru. Jedná se o nestandardní postup, proto je vždy lepší zvolit produkt, kde tyto poplatky budete splácet spolu s úvěrem.