Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Od žemle k syrové rybě a pikantní polévce. Nechte se inspirovat snídaňovým menu napříč kontinenty

O tom, že existuje nekonečné množství způsobů, jak začít svůj den, není nejmenších pochyb. Pokud nejste zakonzervováni variantou „kafe a cigáro“, možná vás překvapí, čím vším se dá hned po probuzení polechtat žaludek. A jelikož se z nápadu „zaletět si někam na snídani“ stává opět tak trochu utopie, máme pro vás několik tipů, jak se začít těšit na ráno u vás doma.

Etiopie

Když se v Etiopii pustíte do takzvané „qurs“, tedy amharské „snídaně“, je pravděpodobné, že se vám za ušima budou dělat boule z kaše. I když v celé zemi existuje mnoho druhů i názvů horkých obilných kaší, jednou z nejpopulárnějších variant je pikantní genfo.

Genfo se vyrábí smícháním ječné mouky s vroucí vodou, dokud se nevytvoří husté lepkavé těsto, a poté se tvaruje do mohyly s jamkou uprostřed. Jamka se naplní přepuštěným máslem smíchaným s takzvaným berberem, směsí koření a jogurtu.

Japonsko

Také japonské snídaně spadají přímo na pikantní stranu potravinového spektra. Ve skutečnosti by se to, co v Japonsku posnídáte, nemělo objevit na jiném místě jídelníčku v průběhu toho samého dne.

Ve snídaňovém menu bývají zastoupeny ryby, miso polévka, nakládaná zelenina a rýže. A pak také tamagoyaki, lehce sladká omeleta vyrobená z tenkých vrstev našlehaného vejce.

Island

Samozřejmě, že na Islandu můžete svůj den začít přípitkem životodárného „lysi“, oleje z tresčích jater, hojného zdroje omega-3 mastných kyselin a jednoho z vedlejších produktů rybího průmyslu v zemi. Schůdnější i chutnější variantou ale může být miska hafragrauturu, husté ovesné kaše. Doplňte ji ořechy, rozinkami a cukrem nebo přidejte pár lžiček skyru.

Maroko

Na marockém snídaňovém stole nesmí kromě mátového čaje chybět ani křupavé pečivo. Baghrir jsou tenká kynutá děrovaná kolečka, podle svého vzhledu pojmenovaná jako „palačinky s tisíci děrami“. Namísto javorového sirupu jsou přelitá máslem a medem.

Harcha jsou tlustší mřížkované varianty ve stylu sušenek, které mají křupavou kůrku. Ty se často podávají se sýrem nebo máslem, marmeládou a medem.

Argentina

Existuje jedno slovo, které definuje argentinskou snídani: facturas. Tento termín označující pečivo zahrnuje pestrý svět tvarů, velikostí i chutí.

Některé z populárnějších nabídek zahrnují pečivo ve stylu croissantů nebo briošek, bombas a bolas de fraille nebo smažené koblihy; a churros, které jsou často máčené v čokoládě. Mnoho z nich je naplněno smetanou nebo vanilkovým krémem.

Talíř facturas doplňte vysoce kofeinovaným nápojem yerba mate nebo kávou a argentinský den může začít.

Brazílie

Jakmile je jednou ochutnáte, nebudete chtít přestat. Pao de queijo, lehoučké pečené sýrové rohlíky, které jsou součástí brazilské kulinářské kultury, jsou určující součástí také prvního chodu dne.

Vyzkoušet můžete také variantu kukuřičného chleba s vlhkou krémovou texturou, kterou má na svědomí nastrouhaný parmezán nebo drcený kokos.

Pákistán

Typická pákistánská snídaně, místně nazývaná „nāshtā“ je kombinace sladkého a slaného. Nalezneme v ní vejce, cizrnový guláš zvaný „chole“ a tenké topinky „sheermal“. Následuje pak neodmyslitelně sladký dezert.

Tunisko

Fanoušci slaných snídaní jistě ocení lablabi, pikantní cizrnovou kaši, která je v Tunisku hlavním snídaňovým jídlem. Cizrna a harissa pasta jsou dvě složky dominující v prakticky každém receptu lablabi.

Někdy bývá zahuštěna kousky křupavého chleba, jindy ochucena osvěžujícím citronem. Někteří dávají přednost zjemnění smetanou nebo dochucení olivami. 

A jelikož je lablabi často doplněna sázeným vejcem, je to snídaně, která vás opravdu zasytí.

Ukrajina

Ukrajinské syrniki palačinky, které jsou zevnitř jemné a měkké a zvenku křupavě zlatohnědé, by neměly v rámci tradiční ukrajinské snídaně chybět.

Obsahují čerstvý farmářský sýr známý jako tvorog s konzistencí podobnou ricottě nebo tvarohu.

Stejně jako americké palačinky nebo francouzské toasty mohou být přelité čerstvým ovocem, zavařeninou nebo práškovým cukrem, ale stejně jako bramborové palačinky nebo blintzy jsou výtečné i v pikantní variantě s kysanou smetanou.

Jamajka

Ne, to nejsou míchaná vejce, ale ackee, jemně sladké hruškovité ovoce restované spolu se solenou treskou, rajčaty, česnekem, cibulí a chilli. Tahle sladkoslaná snídaně vás překvapí svou chutí i konsistencí.