Zdroj: Malta Tourism Authority

6
Fotogalerie

Kam letos na dovolenou u moře? Malta je jasnou volbou

S přicházejícím létem a znovu otevřenými hranicemi si nejeden z nás klade otázku, kam se letos v létě vydat na svou dovolenou nebo prázdniny. Nemáte jasno v tom, kde je bezpečno a zároveň moře a slunce, pláže, milí lidé a skvělé jídlo, zkrátka, kam letos vyrazit? My už víme a rádi se s vámi podělíme o náš tip. Představujeme vám poklad Středomoří, ostrovní stát Malta!

Ostrov Malta, nebo chcete-li maltské souostroví, patří již mnoho let mezi evropské turistické destinace, které alespoň jednou za život chce navštívit snad každý. Průzračně čisté a teplé moře, příroda, teplé avšak ne horké slunečné počasí a kouzelné památky jsou zárukou pohodové dovolené. Nespornou výhodou Malty je její malá rozloha, díky které vše najdete téměř na jednom místě a z vaší dovolené se tak nestane honba za pamětihodnostmi. Ba naopak svůj odpočinek strávíte v nezapomenutelné a klidné atmosféře ostrovů.

Důkazem toho je téměř milion turistů a cestovatelů, kteří každý rok na Maltu zavítají a ne zřídka se sem vrací i následující roky.

Co tedy na ostrově, který se chlubí 300 slunečnými dny v roce, stojí za vidění? V první řadě to jsou nádherné pláže a průzračně čisté moře. Na Maltě najdete 12 pláží, které se pyšní oceněním Modré vlajky. Jedna z nejvyhledávanějších a také nejfotogeničtějších je Blue Lagoon na ostrově Comino. Pláž je mírně svažitá a voda azurově modrá, úplný ráj na zemi. Největší je Mellieha, která si našla svou oblibu hlavně u rodin s dětmi, protože vstup do moře je mírný. Pláže obklopují celé souostroví, některé jsou písečné, jiné skalnaté.

Malta Tourism Authority

Když už jsme u přírodních úkazů, určitě bychom měli zmínit Blue Grotto neboli Modrou jeskyni.

Jde o jeskynní systém na mořském pobřeží, k němuž se dostanete jedině loďkou. Korály v průzračné mořské vodě jsou purpurově zbarvené a Maltu proslavily za dob nadvlády Féničanů, kteří odtud vyváželi purpurové barvivo. Okouzlující podívanou skýtá Blue Grotto především při východu slunce, kdy na něj dopadají časné sluneční paprsky.

Pokud vás zajímá historie a tajemní Maltézští rytíři, určitě si nenechte ujít procházku hlavním městem Vallettou, kde rytíři zanechali své nejvýznamnější stopy. Svou procházku začněte v barokní katedrále sv. Jana, v níž se kromě vzácných uměleckých děl od evropských mistrů ukrývá také krypta velmistrů maltézského řádu. Dále se vydejte do Velmistrovského paláce. Ten býval sídlem hlavy johanitského řádu, doživotně voleného velmistra, vládce Malty. Dnes tu sídlí úřad prezidenta a parlament. Nezapomeňte ani na malebné Horní barracké zahrady, které nabízejí nezapomenutelný výhled na celé město.

Pokud budete na Maltě déle, určitě si vyšetřete jeden celý den na výlet na ostrov Gozo. Na ostrov připlujete za 25 minut trajektem, který je vypravován ze severu ostrova Malta v pravidelných intervalech. Gozo je druhým největším ostrovem maltského souostroví. Ve srovnání s hlavním ostrovem je klidnější a také úrodnější, proto se většina místních věnuje zemědělství. Centrem ostrova je město Victoria s mohutnou vyvýšenou pevností (Cittadella), která v průběhu staletí několikrát změnila svou podobu. Při svém putování nezapomeňte na jeskyni bohyně Kalypsó či megalitický chrám. A určitě navštivte některou z místních hospůdek a ochutnejte národní pokrm, králíka.

Malta Tourism Authority

Události posledních měsíců ostrovy téměř nezasáhly a dovolenou na Maltě tak strávíte v bezpečí a bez karanténních omezení při návratu do vlasti.Turisté z České republiky nebudou muset ani udat důvod návštěvy po příletu na Maltu.

Od 4. července 2020 se na Maltu dostanete z Prahy 2krát týdně přímým letem s Air Malta. Cena zpáteční letenky bude začínat na ceně 2886 Kč včetně tax a odbaveného zavazadla.

Malta Tourism AuthorityMalta Tourism Authority