Zdroj: hyponamíru.cz

Zdá se vám splátka hypotéky příliš vysoká? Zkuste svou hypotéku refinancovat!

Už to je nějaký ten pátek, co jste si sjednali hypotéku, splátka se vám ale zdá na současné poměry vysoká? Zkuste ji refinancovat. Dost možná ušetříte tisíce korun ročně.

Porovnávat úrokové sazby se totiž nevyplatí jen v době, kdy si hypotéku sjednáváte, ale takové když se blíží konec fixačního období Vaší Stávající hypotéky. Možná narazíte na hypotéku s výhodnější úrokovou sazbou nebe jinými výhodami, díky kterým ve finále hodně ušetříte.

Co je refinancování hypotéky?

Víte, že velká část Čechů splácí hypotéku třeba i dvacet let? To je dost dlouhá doba, Během které se všechno hodněkrát změnil. S úrokovou sazbou to není jinak. Když nepropást vhodnou chvíli, Můžete získat výhodnější úrokovou sazbu .

Ale nebojte se, nebudete začínat zase od nuly. Pokračujete tam, kde jste skončili. Refinancování hypotéky se totiž rozumí splácení hypotečního úvěru u Vaší Stávající banky hypotékou u jiné banky. Přitom si ji Můžete navýšit, prodloužuje nebe zkrátit dobu splatnosti úvěru , případně dluh částečně splatit a menší hypotéku Převést k jiné bance.

hyponamíru.cz

Kdy je nejlepší čas refinancovat?

Ideální je k tomuto kroku přistoupit na konci doby fixace. Před jejím vypršením se začněte zajímat o nabídky konkurenčních bank a porovnejte je s vaší stávající bankou.

Náš tip: Konec fixace vám pomůže pohlídat hlídač hypotéky. Nabídky jednotlivých bank si zase můžete porovnat díky online hypoteční kalkulačce refinancování.

Kdy k refinancování raději nepřistupovat?

  • Když se zhoršila vaše bonita – tzn. splácíte další úvěry, snížil se váš příjem apod.
  • Úroková sazba hypotéky u konkurence se od té stávající moc neliší.
  • Máte u současné banky výhody, o které nechcete přijít.

Refinancovat můžete i online

Nechce se vám chodit do banky? Nemusíte. I refinancování totiž zvládnete online. Jak na to?

  • Minimálně 2 měsíce před koncem doby fixace vaší stávající hypotéky začněte zkoumat aktuální situaci na trhu s hypotékami.
  • Porovnejte si jednotlivé nabídky.
  • Když se rozhodnete hypotéku refinancovat, požádejte stávající banku o vyčíslení zůstatku úvěru a o souhlas s přistoupením nové banky na druhé místo v zástavě. Chtějte i příslib vymazání zástavního práva k nemovitosti v katastru nemovitostí.

hyponamíru.cz

Náš tip: Celý proces refinancování hypotéky vám usnadní online hypoteční bankovnictví hyponamiru.cz. Vy tak budete mít vše nepřetržitě pod kontrolou, navíc můžete online (formou SMS zprávy) podepsat žádost o refinancování. Do banky tak půjdete jen jednou. Podepsat nově schválenou hypotéku.

hyponamíru.cz

Na co si dát při refinancování pozor?

Banka se bude zajímat o vaši bonitu a kvalitu zastavované nemovitosti. U hypoték sjednaných po 1. 10. 2018 banky sledují ukazatele DTI a DSTI, což jsou ukazatele míry závazků vůči příjmům. Banky hlídají, aby klient na splátky vynaložil jen určitou část ze svého příjmu.

V případě, že jste si hypoteční úvěr sjednali před tímto datem a nechcete jistinu úvěru navýšit o víc než 10 % (nebo 200 000 Kč), nemáte se čeho bát. Banka bude vaše příjmy posuzovat podle pravidel platných do konce září 2018. Pokud byste ale jistinu navyšovali o větší částku, bude žádost už posuzovaná podle nových pravidel.

Víte, že ČNB doporučila na začátku dubna 2020 ve snaze zmírnil negativní dopad koronaviru na hypoteční trh Dštíme uvolnit do 50% a DTI Nesledovat? Zatím se tým řídí čtyři banky, další ale budou s Největší pravděpodobností následovat.