Video placeholde
Maorská kulturní skupina Whakaari Rotorua vzdává hold Miloslavu Stinglovi
Maorská kulturní skupina Whakaari Rotorua vzdává hold Miloslavu Stinglovi
Maorská kulturní skupina Whakaari Rotorua vzdává hold Miloslavu Stinglovi
Maorská kulturní skupina Whakaari Rotorua vzdává hold Miloslavu Stinglovi
Maorská kulturní skupina Whakaari Rotorua vzdává hold Miloslavu Stinglovi
18
Fotogalerie

Miloslav Stingl nám bude navždy chybět: Maoři vzdávají v dojemném dopisu hold slavnému cestovateli

Cestovatel Miloslav Stingl zemřel v pondělí 11. května po dlouhé nemoci ve věku 89 let. Šestnáctkrát objel zeměkouli, navštívil přes 150 zemí, v zahraničí strávil více než 20 let. Slavný český cestovatel a etnograf  patřil i k nejplodnějším spisovatelům: napsal 42 knih v celkovém nákladu téměř 17 milionů výtisků, které jsou hojně překládány a vydávány v zahraničí. Redakce Reflexu nedávno obržela dopis od maorské kulturní skupiny Maori - Whakaari Rotorua, která by ráda vzdala hold velkému muži. Překlad dopisu naleznete níže.

Naše kulturní skupina Maori - Whakaari Rotorua je absolutně zdevastována zprávou, že náš velký přítel, pan Miloslav Stingl, zemřel ve věku 89 let.

Doufali jsme, že se s ním alespoň jednou setkáme koncem tohoto roku, abychom oslavili jeho život.

Miloslav patřil k pěti největším cestovatelům, autorům, spisovatelům, lingvistům, učitelům a etnografům v celých českých a slovenských dějinách.

Dr. Stingl měl úžasné vztahy s maorským lidem a více domorodými kulturami světa, než jakákoli jiná žijící česká nebo slovenská osobnost.

Opravdu měl obrovský dopad na mezinárodní kulturní scénu.

Náš maorský jazyk byl prvním cizím jazykem, který se pan Stingl naučil jako mladý chlapec, a inspirovalo ho to cestovat po celém světě, psát literaturu, učit se jiné jazyky a sdílet kulturní výměny jako hrdý československý vlastenec v době, kdy komunistický režim vládl a bránil většině lidí v cestování.

Miloslav mluvil maorským jazykem velmi dobře a navštívil naše krásné město Rotorua na Novém Zélandu. Nějaký čas strávil i s naším kmenem Maori Ngatipikiao / Te Arawa.

Mnoho lidí hovoří o tom, jak se pan Stingl stal čestným náčelníkem kmenu indiánů. Ale většina lidí neví, že byl již poctěn a považován za náčelníka od našich maorských lidí. Nejen na Novém Zélandu, ale i na návštěvách v České republice, jsme mu říkali „Rangatira“.

Byl naším Rangatirou (náčelníkem) na všech našich zájezdech v České republice.

Byli jsme s doktorem Stinglem ve slavném Náprstkově muzeu v Praze, kde jsme viděli dary, které před mnoha lety darovali muzeu předci z našeho kmene.

Naše kulturní skupina Whakaari Rotorua byla ve skutečnosti první maorskou kulturní skupinou, která kdy navštívila Náprstkovo muzeum a vstoupili jsme tak do historie i s naším Rangatirou Dr. Stinglem.

Naše skupina byla také poctěna možností vzdát hold dr. Miloslavu Stinglovi při 50. výročí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Miloslav Stingl byl jedním z velkých vyslanců českých a slovenských dějin. Je si roven, ne-li více, osobnostem jako jsou Jaromír Jágr, Karel Gott, Václav Havel, Alexander Dubček, Miloš Forman a tak dále. Říkám to proto, že cestoval v době, kdy většina Čechů a Slováků nebyla schopna, a pomohl překlenout kulturní propast Československa a zbytku světa.

Naše kulturní skupina vám děkuje a váží si Dr. Miloslava Stingla jménem všech domorodých kultur světa (zejména z Oceánie / Tichomoří) za to, že pomohl přinést mír, porozumění, lásku, kulturní výměnu, toleranci, inspiraci a štěstí milionům lidí po celém světě prostřednictvím svých knih, projevů, cestování, učení a mnoha veřejných vystoupení ve své rodné domovské zemi České republice i celosvětově.

Ranagatira Stingl inspiroval a bude inspirovat miliony současných i budoucích českých a slovenských cestovatelů. Inspiroval také miliony lidí po celém světě. Rangatira Stingl byl velmi pohostinný vůči cizincům a pomáhal sbližovat svět dlouho před existencí moderních technologií.

Doufáme, že sdílíte naše uznání jeho ducha, který bude žít po mnoho dalších generací.

Moe mai ra Rangatira, dr. Miloslav Stingl

Milujeme vás a budete nám vždy chybět.

Nejtěžší je, že nemůžeme být s vámi, abychom se fyzicky rozloučili.

Ale nikdy to není sbohem. Prostě se uvidíme později.

Děkujeme moc.