Meghan Markle netrpělivě očekává vydání biografie

Meghan Markle netrpělivě očekává vydání biografie Zdroj: archiv

Takto má vypadat přebal nové životopisné knihy o vévodech ze Sussexu
Meghan Markle
Meghan Markle ukázala Archieho a společně přečetli knížku pro děti
Meghan Markle ukázala Archieho a společně přečetli knížku pro děti
Meghan
8
Fotogalerie

Kniha, která děsí britskou královskou rodinu. Meghan tlačí na vydavatele své biografie, aby na nic nečekali

Američanka, které se v rekordním čase podařilo restrukturalizovat britskou monarchii, chystá vydání svého životopisného titulu. V knize s bulvárně poutavým názvem Finding Freedom: Meghan, Harry and the Making of a Modern Royal Family hodlá odtajnit své osobní svědectví ze života v britské královské rodině a obhájit svůj odchod z ní. Vzhledem k údajným pomluvám a křivdám by knihu ráda vydala co nejdříve, aby veřejnost pochopila její a Harryho nekonvenční stanovisko. Možná v ní bojuje i za svou předčasně zesnulou „tchyni“ Lady Di.

Původně bylo vydání knihy avizováno na srpen. Jenže tři měsíce jsou podle Meghan Markle příliš dlouhá doba na to, aby dál čelila pomluvám a intrikám, které se k její osobě vztahují. Očekávaný titul má podle ní kromě jiného odhalit pravdu o nejtěžším rozhodnutí jejího dosavadního manželského života, odchodu z královské rodiny.

„Zoufale chce rozbít nelichotivý obraz o své osobě. Kolují o ní zvěsti, že je rozmazlená a nevděčná slavomanka, neslušná vůči královským zaměstnancům,“ nechal se slyšet jeden z jejích přátel. „Myslím, že si přeje, aby lidé alespoň trochu soucítili se vším, co si prožila, a pochopili, že úděl, který nesla ona i princezna Diana, rozhodně není pohádka,“ dodal.

Proti všem

Spoluautor knihy novinář Omid Scobie nedávno uvedl, že Meghanin životopis pomůže pochopit mnohem víc než jen jednu životopisnou linii: „Mluvil jsem s tolika lidmi a proplétal se tolika osudy, že žádný kámen nezůstal nezměněn. Všechno souvisí se vším a mnohé věci jsou jiné, než se zdají být,“ řekl.

„Co jsem však za dobu naší spolupráce pochopil, je také to, že manželé zůstávají především absolutně věrní sami sobě a stojí tváří v tvář mnohým protivenstvím, které se veřejně odehrávají například v bulvárním tisku. Moc rád bych věřil tomu, že to prozrazuje definitivní verzi jejich společného života,“ dodal.

Sám titulek knihy naznačuje, že „jen málokdo zná skutečný příběh Harryho a Meghan“. Slibuje tedy odhalení neznámých souvislostí o jejich společném životě, rozptýlení pomluv a mylných představ?

Příběh jedné holky

Anotace knihy láká k poutavému čtení: „…Finding Freedom je čestný a odzbrojující portrét sebevědomého, vlivného a prozíravého páru, který se nebojí porušit tradici a je odhodlán vytvořit novou cestu daleko od veřejného dění, věnovat se budování humanitárního dědictví, které výrazně změní svět…“ Realitou však může být spíš ospravedlnění se jedné americké herečky před britskou konzervativní společností.

Meghan své ublížené já až příliš okatě spojuje s osudem lady Diany. Jenže být „trpitelkou na útěku“ v ultraluxusní vile Tyla Perryho v Beverly Hills, by inspirovalo i Villona. Já u pramene jsem a žízní hynu… Ale třeba Meghan překvapí.

Nic než pravda

Fakt, že se Meghan o vydání knihy sama zasazuje, by měl být zárukou její věrohodnosti. Anebo naopak?

Podle novináře Andrewa Mortona, který proslul především knihou o lady Dianě, princezně z Walesu, jej před vznikem knihy Diana sama kontaktovala, aby měla pod kontrolou vše, co se o ní píše.

Kniha z roku 1992 Diana: Her True Story vznikala na základě šesti nahrávek, kdy lady Diana vyprávěla příběh svému blízkému příteli Dr. Jamesi Colthurstemovi ve svém obývacím pokoji v paláci Kensington. Rozpovídala se o milostném poměru prince Charlese a Camilly, poruše příjmu potravy, a dokonce i pokusu o sebevraždu.

Počáteční reakcí po vydání knihy byl však „šok a znechucení“ kritiků.

„Je ironií, že biografie napsaná a vyrobená s nadšenou spoluprací Diany byla zbožně bojkotována pro podezření, že se jedná o snůšku lží,“ nechal se slyšet Morton. Kniha byla dokonce stažena z velkých knihkupectví a supermarketů a označena za vylhanou.

Takový osud nejspíš Meghaninu biografii nepotká. Sama jí totiž už měsíce před vydáním dělá dostatečné PR.