Fotografie z výstavy Cosmos Discovery

Fotografie z výstavy Cosmos Discovery Zdroj: Cosmos Discovery

Fotografie z výstavy Cosmos Discovery
Fotografie z výstavy Cosmos Discovery
Výstava Cosmos Discovery
Fotografie z výstavy Cosmos Discovery
Fotografie z výstavy Cosmos Discovery
24
Fotogalerie

Největší rodinná výstava o kosmonautice Cosmos Discovery po koronavirové pauze opět otevírá

Cosmos Discovery je zážitkovou výstavou pro celou rodinu, ale i pro odborníky a fanoušky kosmických letů. Díky spolupráci s NASA se podařilo sestavit jedinečnou výstavu, která provede návštěvníky historií od prvních letů až k současným a budoucím misím. Navíc nabízí i opravdové prožitky kosmonautů ať už v průchozím modulu stanice MIR, kokpitu raketoplánu nebo při výcviku astronautů v Cosmos Campu na konci výstavy. Novinkou jsou večerní prohlídky s dárkem i nová aplikace na mobil, která oživí exponáty výstavy.

Na návštěvníky čeká výstava v plném rozsahu tak, jak tomu bylo před nucenou přestávkou. Investovali jsme velké finanční prostředky do zajištění hygienických prostředků, které ochrání návštěvníky i náš team," sdělila za výstavu Květa Havelková.

Výstava byla nově rozšířena o zábavnou aplikaci pro mobilní telefon, ve které exponáty doslova ožívají. Novinkou jsou také večerní prohlídky, na kterých dostanou návštěvníci malý dárek s kosmickou tématikou. Pro děti nechybí dětská naučná stezka, která je provede celou výstavou. Zábavný audioguide – zvukový průvodce v dětské verzi děti nejen zaujme, ale také jim na praktických příkladech vysvětlí mnoho fyzikálních zákonitostí vesmíru.

"Díky tomu, že naše výstava má opravdu velkou plochu a velmi vysoké stropy, můžeme zajistit návštěvníkům dostatek prostoru, který budou mít okolo sebe. Zároveň budeme regulovat počet osob na výstavě tak, abychom splnili všechny hygienické a bezpečnostní požadavky," doplnila Havelková.

Rozhovor s Oldřichem Pelčákem, druhým československým kosmonautem, který neletěl do vesmíru:

Video placeholde
Reflex podcast: Druhý československý kosmonaut Oldřich Pelčák • Martin Bartkovský

Na výstavě Cosmos Discovery návštěvníci uvidí stovky exponátů, které se vrátily z kosmu. Mezi nejzajímavější patří průchozí modul orbitální stanice MIR, originální část motoru rakety Saturn 5, skafandry legendárních astronautů, lunární vozidlo amerických astronautů, sonda, která pracovala na Marsu-Opportunity, nebo kokpit raketoplánu Columbia. Speciální galerie je také věnována plánům do budoucnosti, ať už se jedná o kosmickou turistiku nebo návrat člověka na Měsíc, či dokonce osídlení Marsu.

Na závěr výstavy si všichni mohou v Cosmos Campu vyzkoušet opravdový výcvik astronautů nebo se díky virtuální realitě projet na kosmické motorce či zažít start rakety z pohledu pilota.

Vstupenky na výstavu lze kupovat na webu www.cosmosdiscovery.cz, v předprodejních sítích nebo přímo na místě.

Vstupenky, které byly již zakoupené v předprodeji na dobu, kdy byla výstava přerušena, jsou nadále v platnosti. Neplatí na večerní prohlídky.