Zdroj: BSH domácí spotřebiče

Tak chutná úspěch

Vařte jako profesionální kuchař i doma. Se špičkovými technologiemi moderních spotřebičů to hravě zvládnete. Menu připravíte snadno a rychle a navíc vás to bude bavit. Oslňte pohoštěním, které by mohlo být podáváno v pětihvězdičkové restauraci.

Překvapte dokonalou chutí

Znáte vaření sous-vide, které je oblíbené mezi kuchaři po celém světě? Francouzské sous-vide znamená „ve vakuu“ a jde o speciální kuchařskou metodu, jejímž základem je pomalé upravování zavakuované potraviny ve vodní nebo parní lázni. Proč je tak oblíbená? „Při metodě sous-vide se suroviny upravují při nízkých teplotách, tedy velmi šetrně,“ vysvětluje Honza Řepa, kuchař a majitel Honza Řepa Catering. „Potraviny si proto zachovají své původní vlastnosti, přirozenou chuť, šťávy i texturu. Zpracováním se nemění obsah živin, vzhled, barva ani vůně. Maso je krásně měkké, šťavnaté, dokonale stejnoměrně propečené a nikdy se nevysuší,“ dodává. Metodou sous-vide připravíte širokou škálu potravin – od různých druhů masa, přes ryby až po zeleninu, houby, ovoce nebo i vajíčka.

Parní trouby Siemens jsou dokonalými partnery nejen pro vaření oblíbenou metodou sous-vide.Parní trouby Siemens jsou dokonalými partnery nejen pro vaření oblíbenou metodou sous-vide. | BSH domácí spotřebiče

A jak tedy konkrétně postupovat? Potraviny nejprve vzduchotěsně uzavřete ve vakuovací zásuvce. Poté je můžete uchovat v chladničce nebo mrazničce, nebo rovnou vložit do parní trouby. Doba přípravy je různá a teplota se pohybuje nejčastěji v rozmezí 50 – 60 °C. A komu by na mase chyběla kůrčička, doporučuje se maso před podáváním zprudka osmahnout na pánvi. Po uvaření zůstane v sáčku šťáva, kterou maso během přípravy pustilo. Využijte ji jako základ pro vynikající omáčku. Všechny chutě se navíc skvěle propojí – můžete si tak vychutnat úžasné kombinace s různým kořením, bylinkami a dalšími přísadami.

Kuchyň je středobodem domova, proto musí být dokonalá.

Fascinující koncert chutí se může rozehrát i ve vaší kuchyni

Pomocí metody sous-vide se vaří ve všech lepších restauracích, ale i běžné domácnosti začínají přicházet jejímu kouzlu na chuť. Vyzkoušejte si to sami s vakuovací zásuvkou Siemens v kombinaci s troubou s programem sous-vide. Multifunkční trouby doporučuje i kuchař Honza Řepa: „Troubu bych vybíral určitě podle multifunkčnosti, abych mohl využívat více technologii v jednom spotřebiči. Například kombinované pečení s párou, 100% parní vaření, sous-vide, pečení pomocí teplotní sondy atd. V jedné troubě tak zvládnete připravit úplně cokoli, od předkrmu po dezert, včetně příloh jako je rýže, vařené brambory nebo dokonalý houskový knedlík.“ Kromě páry tak při vaření oceníte určitě i senzorově řízené pečení s automatickými programy cookControl Plus, přesnou teplotní sondu nebo pečicí senzor, který monitoruje obsah vlhkosti ve vnitřním prostoru pečicí trouby a automaticky rozpozná, kdy je těsto správně upečené. Inspirujte se například exkluzivními spotřebči Siemens studioLine, které nabízejí nejen špičkové funkce, ale také mnohokrát oceněný nadčasový design.

Proměňte svou kuchyň v království dokonalých gastronomických zážitků.Proměňte svou kuchyň v království dokonalých gastronomických zážitků. | BSH domácí spotřebiče

Vakuování nejen pro sous-vide

Vakuování si rychle oblíbíte i díky praktickému a hygienickému uchovávání a přípravě potravin dopředu. Jednotlivé porce čerstvého masa nebo zeleniny si můžete jednoduše dochutit přímo v pytlíku, zavakuovat a uložit. Takto hygienicky uchované vydrží v chladničce i několik dní. Nebo je můžete rovnou i uvařit, šokově zchladit (nejlépe ledem) a uložit do chladničky do chvíle, než přijdou hosté. Ty pak oslníte například bleskově připravenými vynikajícími steaky. Takto předpřipravené maso totiž stačí jen znovu ohřát, vyjmout ze sáčku, zprudka orestovat a můžete podávat. Další inspiraci najdete tady.

Vakuovací zásuvka  zaručí hygienické uchování potravin.Vakuovací zásuvka zaručí hygienické uchování potravin. | BSH domácí spotřebiče

Advertisement