Video placeholde
Roboti v Japonsku absolvují promoci místo živých studentů
Roboti v Japonsku absolvují promoci místo živých studentů
Roboti v Japonsku absolvují promoci místo živých studentů
Roboti v Japonsku absolvují promoci místo živých studentů
4
Fotogalerie

Místo studentů roboti. Absolventi japonské univerzity se kvůli koronaviru účastnili promoce na dálku

Spektrum možného využití neustále se vyvíjejících technologií se v reakci na koronavirová omezení opět o kousek rozrostlo. Studenti z Bussiness Breakthrough University v Tokiu tak nepřišli o památný životní milník. Škola v důsledku vládního nařízení sice musela zrušit plánované jarní promoce, absolventi se ale ceremonie mohli účastnit na dálku. Pro diplom si došli prostřednictvím jezdících robotů ovládaných z domova.

Společnost ANA Holdings robota s názvem „Newme“ vyvinula, aby studenti v hlavním městě nemuseli dojíždět do školy. Stroje dosahují zhruba výšky dospělého člověka, což organizátorům události umožnilo nasadit jim slavnostní talár a promoční klobouk. Vrcholem vynálezu se však stal tablet umístěný na hlavě místo obličeje, přes který probíhal živý přenos zprostředkovaný aplikací Zoom. Absolventi tak mohli v klidu domova ze svého počítače zařízení na kolečkách ovládat.

Neobvyklým způsobem takto jeden po druhém postupně vyráželi k pódiu a čekajícím pedagogům, kde obdrželi svůj cenný papír. „Obdržet certifikát na veřejnosti a přitom být doma, to je podle mě opravdu velmi speciální zkušenost,“ vylíčil pocity ze situace Kazuki Tamura při přebírání magisterského diplomu.

Teleportační zážitek

Realizace inovativního nápadu přitom netrvala dlouho. S myšlenkou promoce za pomoci avatarů v únoru přišel děkan fakulty globálního managementu Shugo Yanaka na fakultní schůzi. Během následujícího měsíce a půl pak došlo k jejímu uskutečnění.

„Vědeli jsme, že je spousta studentů, kteří by se chtěli účastnit promoce, ale koronavirová situace jim to znemožnila,“ okomentoval pro Euronews profesor Shugo Yanaka. Dodal také, že tímto způsobem by se chtěl přiblížit zážitku z teleportace. Podle něj by se mělo jednat o pozitivní a inspirativní zprávu pro ostatní. V nelehkém období by podobná technologie mohla organizátorům po celém světě pomoct s pořádáním různých událostí.

Virtuální náhrada

Lidstvo se částečně přeneslo do virtuálního světa. Ušlé plánované akce donutily pořadatele přemýšlet nad možnými alternativami. Řada interpretů z toho důvodu využila sociální sítě, díky kterým uspořádali koncerty v podstatě z obýváku. Školy vyučují online a množství zaměstnanců se pravidelně účastní webových firemních porad. Došlo dokonce i k takzvaným „livestreamům“ ze svateb.


Vláda si plní dávný sen - zlikvidovat drobné podnikatele. Více si přečtěte v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 15/2020Reflex 15/2020|Archív