Japonsko stále počítá s tím, že se zde v létě uskuteční olympijské hry.

Japonsko stále počítá s tím, že se zde v létě uskuteční olympijské hry. Zdroj: Reuters

Olympiáda v Tokiu je kvůli koronaviru v ohrožení.
Olympijské odpočítávání v Tokiu běží, konání Her v řádném termínu je ale stále více nepravděpodobné...
Japonsko stále počítá s tím, že se zde v létě uskuteční olympijské hry.
Olympiáda v Tokiu je kvůli koronaviru v ohrožení.
Olympiáda v Tokiu je kvůli koronaviru v ohrožení.
20
Fotogalerie

Odložení olympiády 2020 v Tokiu visí ve vzduchu. Kdy má padnout finální rozhodnutí?

V situaci, jako je právě probíhající koronavirová pandemie, jde zábava stranou. Velké množství sportovních lig a soutěží po celém světě bylo odloženo nebo dokonce zcela zrušeno, to se však netýká vyvrcholení sportovních aktivit v podobě olympijských her 2020, tedy aspoň zatím. Členové výkonného orgánu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se v neděli sešli, aby zvážili možné scénáře Letní olympiády v Tokiu. Výsledkem je stanovený deadline k rozhodnutí o budoucnosti her.

Jeden ze scénářů už představenstvo MOV vyloučilo. Diskuze o úplném zrušení olympiády prý není na místě. Vedení totiž věří, že by takové rozhodnutí nevyřešilo žádný problém, ani by nikomu nepomohlo. Situace se však rychle mění. O odložení tradiční události se má navzdory tvrzení výboru z minulého týdne dále jednat a BBC tuhle variantu vidí jako nejpravděpodobnější.

„Ve spolupráci s organizační komisí her, japonskými úřady a Tokijskou metropolitní vládou začne MOV detailní diskuzi o momentální zdravotní situaci ve světě a dopadu na olympiádu, včetně možnosti odložení,“ stojí v oficiálním prohlášení na webu MOV. Diskuze by pak měla dospět ke svému konci v průběhu čtyř následujících týdnů. Poté se rozhodne o osudu Her.

MOV se mimo jiné obává také ekonomických dopadů. Jako příklad uvádí možné zrušení milionů nocí zarezervovaných v hotelech a ubytovacích zařízeních v datu konání.

Rada se sešla v důsledku tlaku na odklad ze strany řady sportovců a národních olympijských výborů. Výrazným hlasem usilujícím o odložení se stal prezident Mezinárodní asociace atletických federací Sebastian Coe. Svému protějšku v MOV Thomasi Bachovi poslal vzkaz s žádostí. Plánované datum konání od 24. července do 9. srpna podle něj není ani realizovatelné, ani vhodné.

Napětí stoupá

Sportovci a lidé podílející se na organizaci masivní události začínají být nervózní. Nový termín pro finální výnos se nelíbí třeba mladé britské sprinterce Dině Asher-Smithové, která na Twitteru dala najevo rozhořčení z odkládání tak zásadního rozhodnutí.

Její obavy sdílí například i Britská olympijská asociace (BOA). Ta MOV vyzvala k rychlému a rozhodnému jednání. „Vítáme rozhodnutí výkonného výboru MOV zvážit možnosti ohledně odložení Letních olympijských her v Tokiu,“ uvedl předseda BOA Sir Hugh Robertson. „Zároveň ale také MOV vyzýváme k urychlenému rozhodování,“ dodal.