Šéfka AfD Frauke Petryová.

Šéfka AfD Frauke Petryová. Zdroj: Profimedia.cz

Protimigrační strana AfD může vyhrát volby v německém Sasku i Braniborsku

Daniel Frahn, kapitán fotbalového klubu Chemnitzer FC v německé Saské Kamenici (Chemnitz) byl v pondělí vyloučen ze svého týmu. Důvod? Údajné sympatie k místním neonacistům a krajní pravici, jejíž součástí jsou i fotbaloví fanoušci skupiny „Kaotic Chemnitz“. Tato událost ze světa sportu podle některých politologů může ovlivnit i nastávající zemské volby v Sasku, které se budou konat 1. září. Zvítězit by v nich mohla podle průzkumů Alternativa pro Německo (AfD), která se dlouhodobě vyhraňuje proti uprchlíkům. Strana má velké šance i v Braniborsku, kde bude hlasování ve stejný den.

Fotbalista Daniel Frahn podle klubu, který mu 5. srpna vypověděl z politických důvodů smlouvu, sympatizoval už loni v srpnu s demonstranty, kteří pochodovali několik dní městem Chemnitz. Stalo se tak po zabití pětatřicetiletého Daniela Hilliga. Na protestech se podíleli i radikální fotbaloví fanoušci z mnoha německých měst. Ze smrti Hilliga byli obviněni dva uprchlíci ze Sýrie a Iráku. Místní policie a některá média (včetně českých) přitom zpočátku tvrdily, že vražda nemá nic společného s imigranty a že zprávy o tom jsou „fake news“. Vyšetřování ale ukázalo, že tyto informace jsou pravdivé. I to dál posílilo postavení strany Alternativa pro Německo.

Ta už na podzim 2017 překvapila tím, že v Sasku překvapivě ve volbách do celostátního spolkového sněmu těsně porazila vládnoucí CDU kancléřky Angely Merkelové. AfD tehdy získala 27 procent a CDU 26,9 procenta. Podobná situace by se mohla opakovat i teď v zemských volbách, protože právě tyto dvě strany se podle průzkumů přetahují o vítězství. Poslední kauza kolem fotbalisty Frahna přitom nahrává AfD.

Na východě AfD posiluje

Sasko a Braniborsko jsou spolkové země, které se nacházejí na území bývalého komunistického východního Německa. V posledních letech, zejména po velkém přílivu uprchlíků v letech 2015 a 2016, zde zaznamenávají velký propad tradiční velké strany – CDU Angely Merkelové a také sociální demokracie. Naopak pořád roste podpora Alternativy pro Německo. Ta vytlačila z místní politické scény krajně pravicovou NPD a přispěla i k určitému oslabení krajně levicové strany Linke.

Podle průzkumů má v Sasku AfD podporu 26 procent voličů, stejně jako CDU. Jenže oproti posledním zemským volbám v roce 2014 Alternativa pro Německo vykazuje vyšší podporu o téměř 17 procent, zatímco křesťanští demokraté ji mají o skoro 14 procent nižší. Na třetím místě průzkumů je s 15 procenty levicová Linke, následují s 12 procenty Zelení (ti rostou v celém Německu) a až na pátém místě je s pouhými 9 procenty sociálnědemokratická SPD.

V Braniborsku je situace daleko vyrovnanější, ale trendy jsou i zde podobné. CDU a SPD pořád klesají, zatímco AfD a Zelení rostou. Zde budou podle průzkumů bojovat o prvenství sociální demokraté a Alternativa, které mají podporu kolem 20 procent voličů. Těsně za nimi je CDU a Linke a Zelení mají 16 procent. Vyhrát zde proto může podle expertů jakákoli z těchto stran kromě Linke. Zejména k Zeleným se ještě mohou přesunout někteří voliči levice.

Zatímco Alternativa pro Německo je silná v posledních letech především na východě země, prakticky všude pokračuje úpadek stran, které vládnou na celostátní úrovni, tedy CDU a SPD. Přispívá k tomu svými personálními omyly i Angela Merkelová.

Kancléřka před časem oznámila, že v dalších volbách již nebude kandidovat a na místo předsedkyně CDU prosadila nevýraznou Annegret Krampovou-Karrenbauerovou. AKK, jak se ve zkratce této političce říká, ale není pro voliče žádným lákadlem. Merkelová jí nedávno ještě usadila na místo ministryně obrany, které opustila Ursula von der Leyenová, která bude od podzimu předsedkyní Evropské komise. Volba AKK za šéfku strany byla politology označena jako „poslední velký omyl Merkelové“. To se podle všeho projeví i v nastávajících zemských volbách v Sasku a Braniborsku.

Pokud Alternativa pro Německo blížící se regionální volby vyhraje, přesto se zřejmě k vládnutí nedostane, protože ostatní strany se spojí proti ní. I to ale tuto rebelantskou stranu posiluje.