Tým odborníků: Andrej Babiš a Adriana Krnáčová

Tým odborníků: Andrej Babiš a Adriana Krnáčová Zdroj: Ladislav Křivan

Babišovo hnutí ANO může přijít o moc nad Prahou. Mnohé tomu nasvědčuje

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše vede s velkou převahou všechny průzkumy volebních preferencí na celostátní úrovni. V současnosti má v Praze i nepříliš populární primátorku Adrianu Krnáčovou, která se mylně domnívá, že ji osvítila všechna moudrost světa. Jenže právě v hlavním městě může ANO v podzimních volbách do zastupitelstev obcí přijít o moc. A nemuselo by to být ani tak složité.

Koalice na místních úrovních ne vždy kopírují to, co vidíme na celostátní úrovni. Jenže právě v Praze to vypadá tak, že říjnové volby by zde mohly nejsilnější vládní stranu od řízení města odstavit. Kromě reálných výsledků to má jednu podmínku – že některé strany a hnutí, které dnes deklarují jednoznačný odpor k ANO i samotnému Babišovi, po volbách neotočí. Rozložení sil je totiž v Praze jiné než v ostatních částech republiky.

V Praze se nedají očekávat nijak oslnivé výsledky jak ČSSD, tak KSČM či Okamurovy SPD. Tedy všech tichých i otevřených partnerů ANO na celostátní úrovni. Slabší než jinde je v metropoli i samotné ANO. K většině, jež by ovládla magistrát, mohou mít všechny tyto strany dohromady daleko.

Povolební matematika

Naopak Babišovi protivníci, jako je Česká pirátská strana, ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL, ale i hnutí Praha sobě pod vedením Jana Čižinského, by naopak dohromady mohli pohodlně dosáhnout na 60 procent všech hlasů. Pokud by se chtěli domluvit, Babiš by skončil v Praze v opozici.

Na první pohled to vypadá jednoduše, ale samozřejmě povolební matematika bývá daleko složitější, než někdy ukazují výsledky.

Některé strany pravého středu, jako ODS, TOP 09, STAN či lidovci, se už rozumně dohodly na společných kandidátech v některých senátorských obvodech. Dá se předpokládat, že mnozí z těchto lidí uspějí. Velkým testem se symbolickým významem by pro vládnoucí koalici pak mohla být moc nad Prahou.

Destrukce Babišova postavení

Pokud by bylo ANO v opozici v Praze i některých dalších městech, mohla by začít postupná destrukce Babišova velmi silného postavení. Vyžádá si to ale hodně trpělivosti, překvapivých a odvážných tahů i snahu najít kompromis u samotných Babišových protivníků.

Zda je něco takového možné, uvidíme už za 8 týdnů. Babišovo ANO pro to udělalo hodně. Má neoblíbenou pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou, na poslední chvíli šachovalo se svojí kandidátkou a pod vedením hnutí ANO se toho v Praze nic moc nestalo. Některé představy hnutí sice vypadaly před čtyřmi lety lákavě, ale realita pak pokulhávala na obě nohy. V Praze se staví málo důležitých a významných staveb pro občany, doprava často kolabuje, město je neúnosně přecpané turisty a někdy se zdá, že magistrát neví, co dělat.

Zpovykaní Pražáci, jak je nazvala primátorka Krnáčová, to teď mohou nechat všechno „sežrat“ Andreji Babišovi.