Přečetli jsme za vás: Co říkají strany na covid

Přečetli jsme za vás: Co říkají strany na covid Zdroj: ČTK; koláž reflex.cz

Přečetli jsme za vás: Volby a covid. Přísaha chce vyšetřovat, Babiš odmítá vinu a ČSSD by brala bohatým

Strašidlo koronaviru obchází celý svět, lidé se obávají příchodu další vlny zákeřné nemoci. Covid poskytl mimo jiné příležitost pro politické strany a hnutí k oslovení voličů. Velká část obyvatel přišla o své příjmy, a tak se rázem propojila sociální otázka s covidovou.

Nemoc covid-19 začala řádit před více než rokem a nejspíš nikdo nečekal, že by mohla zastavit prakticky celý svět. Londýn, Paříž, New York či Řím, ale i Praha, všechna velká města jako by oněměla. Paralyzovanou českou společnost nyní chtějí politici oživit.

ANO

„Best in covid,“ znělo jedno z dvojsmyslných hesel Andreje Babiše, lídra hnutí ANO. „V době covidu jsme udrželi základní pilíř naší ekonomiky, průmysl. Nepodlehli jsme na jaře 2021 mimořádnému tlaku a neuzavřeli jsme provozy,“ rekapituluje vládnoucí subjekt uplynulé období. V programu se vzpomíná také na velkou míru zadlužení po čas pandemie. „Museli jsme se jako všechny ostatní státy po celém světě zadlužit,“ stojí v brožuře.

Během krize bylo vystřídáno několik ministrů zdravotnictví, i na to ANO myslelo. „Stejně jako všechny vlády po celém světě jsme toho o covidu moc nevěděli a museli jsme věci řešit za pochodu,“ obhajuje personální změny. Ale jak píše sám Andrej Babiš: „Nebýt covidu, kterému se věnujeme od února 2020, stihli bychom toho mnohem víc.“

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

SPOLU

V kapitole programu o zdravotnictví nechybí vzdání holdu lidem, kteří aktivně pomáhali během pandemie. „Českým zdravotníkům vzdáváme velké díky za to, s jakým nasazením bojují proti covidu,“ stojí v programu. SPOLU chtějí těmto pracovníkům zajistit finanční perspektivu, ručí také stabilitou profese. Co se týče dalších vln a období po covidu, tým kolem Petra Fialy doufá ve využití poznatků nabytých během pandemie.

O několik řádků dál stojí nevinný bod. „Připravíme novou legislativu pro krizové řízení a kritickou infrastrukturu, abychom stát lépe připravili na krizové stavy,“ poukazují tím například na pomalou distribuci respirátorů či vakcín.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Piráti a Starostové

Koalice, které se věští volební úspěch, chce regulovat plošná opatření. Myslí si, že stát stále nemá covid pod kontrolou. Dle programu Pirátů a Starostů chybí efektivní systém s důrazem na trasování, testování a očkování. Politici myslí také na bezpečnostní složky v souvislosti s pandemií, což v jiných volebních programech chybí.

„Doba covidu vyhrotila vztahy mezi veřejností a policií. Uložme jim nahrávat své zákroky,“ podobné praktiky fungují v některých částech Spojených států.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN) • Videohub

SPD

„Většina našich občanů žije v těžkých materiálních podmínkách, které se dále prohloubily v souvislosti s pandemií covid-19,“ míří SPD nepřímo na současnou vládu. Tým Tomia Okamury vidí krizi jako příležitost pro nekalé živly. „Korupce a rozkrádání země pokračuje,“ píše se v programu.

SPD samozřejmě přichází s jasným řešením. „Epidemie covid-19 prokázala naprosto nedostatečnou kapacitu hygienické a protiepidemické služby, které bude nutno fakticky znovuvybudovat,“ doufá strana. „V minulosti byly nepřiměřeně zredukovány,“ stojí dále.

KSČM

Čeští komunisté souzní se sociální demokracií. „Náklady krize ať nesou hlavně ti nejbohatší,“ píše se v programu. Zároveň mluví o fondech, které by měly podpořit jednotlivce a živnostníky. Je tedy otázkou času, zda se onen živnostník nestane bohatším. „Maximálně podpoříme domácí malé a střední firmy i OSVČ v obnovení a rozjezdu výroby po ekonomickém útlumu,“ o podpoře velkých podniků, které pomáhají české ekonomice, však KSČM mlčí.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Vojtěch Filip (KSČM) • Videohub

PŘÍSAHA

Hnutí Přísaha začala u koronaviru, protože ho vidí jako téma číslo jedna. Robert Šlachta chce Česko nastartovat, vadí mu především zameškávání školní docházky a čachrování s vakcínami. Nový subjekt volá v programu po prověření všech covidových státních zakázek, tuto činnost by měla mít na svědomí komise nezávislých odborníků.

„A v případě další vlny covidu budeme postupovat na základě myšlenky po vzoru Rakouska a Německa: Nejdřív podpořme, teprve pak kontrolujme,“ nastiňuje další kroky nováček na politickém kolbišti.

TSS (Trikolora Svobodní Soukromníci)

Koalice TSS pokládá za nevyhnutelné obnovit Českou republiku zasaženou pandemií koronaviru. Jedním z programových pilířů zní: „Náprava škod způsobených vládou.“ Našli bychom mezi nimi oživení ekonomiky po covidu.

„Okamžitě a jednou provždy ukončit chaotický boj s covid-19 založený na plošných restrikcích, omezování svobody a „lockdownech“ a nahradit ho bojem pomocí léčby, ochrany rizikových skupin a dobrovolného očkování,“ stojí zkratkovitě v jednom z hesel. Hlavními zbraněmi proti covidu má být posílená imunita, dobrovolné očkování a léčba. Zároveň TSS volá po odmítnutí tzv. COVID pasu.

ČSSD

Levicově ladění sociální demokraté mají koronavirus mezi klíčovými prioritami. „Náklady covidové pandemie rozdělíme spravedlivě: zaplatit tentokrát musí především ti, kteří na to mají, miliardáře nevyjímaje,“ čímž propojují honbu za zlými boháči. Ti se aktuálně musí bát i útočného dua Maláčová-Stropnický.

„Covidová pandemie nám ukázala, jak nepostradatelná, ale zároveň i ohromně podceňovaná je sociální péče v naší zemi,“ tato slova jsou pomyslným hřebíčkem na sociální hlavičku. V souvislosti s ojedinělou situací volá ČSSD po zvyšování mezd zaměstnanců sociálních služeb. Nechybí ani povinné rýpnutí do volebních soků. „Pandemie covidu ukázala, že se nám v minulosti osvědčilo nerušit přes deset tisíc akutních lůžek, jak navrhovaly pravicové vlády během éry Topolánkovy a Nečasovy ODS,“ stojí v sekci o zdravotnictví.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Jan Hamáček (ČSSD) • Videohub