Přečetli jsme za vás: Co říkají strany na členství Česka v EU a Nato?

Přečetli jsme za vás: Co říkají strany na členství Česka v EU a Nato? Zdroj: ČTK; koláž reflex.cz

Přečetli jsme za vás: SPD má v programu referendum o vystoupení z EU, Babiš chce víc integrace

Mezinárodní organizace bývají často diskutovaným tématem. Zatímco před několika lety Česká republika slavnostně vstupovala do Evropské unie, nyní se situace změnila a političtí lídři mluví o czexitu. Viní EU z nadměrné byrokracie, zavádění nesmyslných vyhlášek a ignorace závažných problémů. Některé strany hovoří i o odchodu z NATO, Severoatlantickou alianci totiž hodnotí jako zbytečnou.

Klidné vody evropské politiky rozhýbal případ Velké Británie, ostrovní stát vyvolal 23. června 2016 referendum o ukončení členství v Evropské unii. Obyvatelé se vyjádřili jasně a rozhodli o tzv. brexitu (odchodu Británie z EU). Neočekávané se stalo skutečností a Spojené království opustilo Evropskou unii 31. ledna 2020. Velká část zemí začala řešit, zda by neměly volit stejný scénář.

ANO

V graficky vyvedeném programu hnutí Andreje Babiše se o Evropské unii dočteme často. ANO se chce totiž podílet na integraci napříč všemi možnými odvětvími. „Chceme zůstat aktivním a uznávaným členem NATO a EU,“ zní jedna z nejdůležitějších vět. O pár stránek dál se dokonce mluví o tom, že Česká republika musí (!) zůstat členem. V další větě je zmínka o důležitosti reformy v rámci Evropské unie. „EU musí více deregulovat, snižovat daně a byrokracii, podporovat startupy a inovace,“ nabízí rovnou řešení.

I členství v další mezinárodní organizaci je dle hnutí ANO nezpochybnitelné. „Silné transatlantické vztahy zůstávají naší prioritou,“ stojí v brožuře. Podobně jako SPOLU chce vládnoucí uskupení utvrdit spolupráci se státy V4.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

SPOLU

„Jednoznačná orientace na Západ,“ píše se tučným písmem ve volebním programu ambiciózní koalice. SPOLU razí názor: „Budoucnost Česka je v EU a NATO.“ Členství v těchto organizacích vidí jako klíčové, nespatřují žádnou smysluplnou alternativu k Evropské unii. V Severoatlantické alianci má Česko závazky, které musí plnit. Koalice v čele s Fialou nezapomíná ani na spolupráci s dalšími zeměmi jako Izrael, Japonsko či Tchaj-wan.

Klíčovým názorem je setrvání v obou mezinárodních organizacích, což může voliče přilákat či odpudit.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Piráti a Starostové

Další koalice prosazuje, aby Česko bylo aktivním členem NATO. „Podpoříme společné vojenské mise demokratických států a vojenskou přítomnost v pobaltských státech,“ doufají Piráti se Starosty. Uskupení se dívá do budoucnosti a v programu se věnuje se českému předsednictví v Radě EU. „Chceme být ostatními členskými zeměmi bráni za spolehlivého a zodpovědného partnera,“ je jasně řečeno na otázku setrvání ČR v Evropské unii.

I Piráti a Starostové chtějí spolupracovat s dalšími ideově spřízněnými státy, nejen s těmi z V4. Dále se zavazují k aktivnímu členství v OSN či MMF. Jedním z bodů je také prohloubení diplomatických styků s Tchaj-wanem, podobně jako u koalice SPOLU.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN) • Videohub

SPD

Postoje SPD vůči Evropské unii jsou většině voličů známé. Tomio Okamura nechce být „provincií EU“, má v plánu rozvíjet a bránit suverénní Českou republiku. „Budeme požadovat referendum o každém předání státní suverenity na orgány EU a referendum o vystoupení z EU,“ zní z tábora SPD. Straníci totiž vnímají Evropskou unii jako viníka nelegální migrace.

„Podporujeme spolupráci svobodných států v Evropě,“ stojí v programu. V případě NATO si SPD myslí, že je potřeba posilovat vlastní obranné schopnosti. Je logické, že strana odmítá projekt společné armády EU.

KSČM

Strana s třešněmi ve znaku chce, aby občané naší země měli důstojný život. S tím souvisí jeden z bodů, KSČM totiž nedopustí, aby se s Čechy jednalo jako s druhořadými obyvateli Evropské unie. Z hlediska rozhodování volají komunisté po referendu o pokračujícím členství České republiky v EU, tudíž nemluví o odchodu z mezinárodní organizace.

„Vystoupení České republiky z paktu NATO,“ říká jasně volební program na jejich stránkách. Logicky také požadují stažení vojáků ze zahraničních misí. Jak už je u KSČM zvykem, chtějí, podobně jako prezident Miloš Zeman obnovit vztahy s Ruskem a Čínou.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Vojtěch Filip (KSČM) • Videohub

Přísaha

„Česká republika je zakotvená v unijních a atlantických strukturách, na tom nechceme nic měnit,“ píše se ve volebním programu politického nováčka. Tým Roberta Šlachty by rád reformoval a vylepšil Evropskou unii, dle něj je potřeba narovnat právní vztahy mezi starými a novými členskými státy. „Více dosáhneme a změníme uvnitř evropského domu,“ je tak nad slunce jasné, že Přísaha czexit prosazovat nebude.

V rámci evropské politiky chce, aby Česko hájilo svá práva, podobně jako to dělá Dánsko či Nizozemí. Chce docílit toho, aby Česká republika byla respektovanějším a zodpovědnějším členem. „Ano, EU s reformou,“ stojí na dalších řádkách. Přísaha je také pro setrvání České republiky v NATO.

TSS (Trikolora Svobodní Soukromníci)

Kritika na adresu Evropské unie zaznívá i z koalice TSS. „Evropská unie však přestala být společenstvím svobodných států a prostorem pro volný pohyb zboží a služeb, který jsme vždy podporovali,“ je uvedeno ve čtvrtém bodě programu. TSS chce připravit Česko na Evropu bez Evropské unie, protože si myslí, že EU nevyhnutelně zanikne.

Nabízí variantu v podobě uskupení EFTA (Evropské sdružení volného obchodu). Trvají rovněž na prohloubení spolupráce se státy Visegrádské čtyřky. „Jako suverénní členský stát NATO jsme připraveni postupovat výlučně v souladu se zněním Severoatlantické smlouvy a vždy si zvolit způsob pomoci jinému členskému státu,“ stojí v programu na adresu Severoatlantické aliance.

ČSSD

Sociální demokraté míří především na růst platů a zajištění důstojného života po koronavirové pandemii. Další body se týkají problematiky vlastního bydlení, které je podle ČSSD nedosažitelným snem. O odchodu či setrvání v Evropské unii a NATO jejich program mlčí.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Jan Hamáček (ČSSD) • Videohub