RNDr. Radim Špaček - Předseda Strany

RNDr. Radim Špaček - Předseda Strany Zdroj: Koruna Česká, Monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska

Na Hrad patří král: Koruna Česká odstartovala kampaň do Poslanecké sněmovny

V pondělí 9. srpna odstartovala volební kampaň do Poslanecké sněmovny monarchistická strana Koruna Česká. Na slavnostním zahájení z Michnova paláce představili volební lídři program strany, který reflektuje jak aktuální dění a covidovou krizi, tak i myšlenku návratu krále na trůn. V panovníkovi strana nevidí jen sjednotitele a ochránce národa, ale také osobnost, která by vrátila politice důstojnost.

Na Hrad patří král. Takové motto zaznělo na slavnostním zahájení kampaně Koruny České. Monarchistická strana jde do voleb se snahou o změnu politického systému v Česku. „Monarchie umí to, co republika vůbec. Je to sjednocení lidí v radosti. Vidíme to při narození následníka trůnu nebo narozenin panovníka, kdy lidé spontánně vyjdou do ulic. To se v republice stává jen při sportovních vítězstvích,“ zdůrazňuje jednu z výhod monarchie předseda strany a volební lídr pro Středočeský kraj Radim Špaček. Podle něj je monarchie navíc ekonomicky výhodnější a za velké plus považuje i to, že panovník je na své vládnutí celý život připravován a je morálním vzorem pro národ, který zároveň i ochraňuje.

Koruně České jde ale nejenom o návrat krále. Aby se panovník měl kam vrátit, bude potřeba obnovit všechny celky, jejichž je hlavou – Království české, Markrabství moravské i Vévodství slezské. Nutnost obnovy historických zemí rozvedl lídr v Jihomoravském kraji, soukromý zemědělec J. S. Novotný.

Program Koruny České se dále zaměřuje se i na problematiku životního prostředí, zahraniční politiku nebo třeba na tolik potřebnou digitalizaci státní správy, či vytvoření příznivých podmínek pro investiční kapitál, který z naší země nemá odtékat (podobně jako voda z krajiny) bez užitku, ale pokud mu politici nastaví vhodné podmínky, může suplovat omezené zdroje veřejných rozpočtů.

Volba srdcem i rozumem

Předseda Koruny Radim Špaček zmínil i svůj pohled na úpravu volebních pravidel. Strana nechce rušit potřebný pětiprocentní zisk hlasů. Ráda by ale zavedla dva hlasy – hlas srdce a rozumu. První hlas srdce by se tak voliči nebáli dát i menším stranám. Pokud by se strana ani tak nedostala do voleb, počítal by se hlas pro stranu, kterou by volič vybral rozumem. Tímto krokem by se tak odstranila dvojitá bariéra menších partají.

Podle strany si ale největší pozornost zaslouží péče o krajinu a ochrana přírody. Především je pak třeba klást důraz na podporu udržitelného zemědělství a snížení vlivu agrobaronů. Ochranu si zaslouží i voda, která se má díky revitalizaci tůní, potůčků a říček co nejdéle udržet v takzvaném krátkém cyklu.

Na slavnostním zahájení, které uváděl Adam Mišík, promluvil i lídr za Prahu Petr Vacek. Advokát se specializací na zahraniční právo zmínil potřebu dodržování ústavy a právního řádu, a to hlavně nyní, kdy se vláda v době covidové chová často protiústavně a protiprávně.

Na závěr zazněla také zdravice operní pěvkyně Dagmar Peckové: „Panovník, který je ke své funkci předurčen a vychováván odmalička, dokáže důstojně reprezentovat a stmelovat národ. A právě v dnešní době to velmi potřebujeme.“ Pěvkyně dodala, že návratu důstojnosti do české politiky i na Hrad velmi fandí.

Koruna jako alternativa

Politická strana a její pravidelné volební úsilí jasně ukazuje, že idea není pouhou recesí, ačkoliv ji tak veřejnost při prvních kandidaturách brala. Monarchisté ale jasně nabízí to, co tuzemské politické scéně chybí.

Důstojnost, slušnost a noblesa je totiž něco, co se v posledních letech vytratilo. Koruna Česká zároveň může být volbou pro ty, kteří jsou zklamaní ze svých minulých voleb a mají pocit, že už na kandidátkách není koho volit.

Volby do Poslanecké sněmovny budou od 8. do 9. října letošního roku, kompletní program strany Koruna Česká můžete nalézt na stránkách www.korunaceska.cz, novinky z kampaně pak můžete sledovat na sociálních sítích strany.