Andrej Babiš, Tomio Okamura

Andrej Babiš, Tomio Okamura Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Zažíváme nový vrchol populismu: Tolik slibů a blábolů jsme ještě nikdy neslyšeli

To, že mnoho lidí blbne na sociálních sítích a že někteří z nich si podle Facebooku či Twitteru řídí i své životy, je jedním z jevů roztěkané české společnosti. Místo mozku se často používají moderní technologie. Na tuto vlnu naskočily i téměř všechny politické strany. Před říjnovými volbami do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu tak zažíváme nový vrchol populismu, který u nás nemá obdoby. Proto se po volbách budeme dál divit, co všechno se stane a co nebude z mnoha nesmyslných slibů naplněno.    

Nějaké politické ideje a myšlenky už nikoho nezajímají. Je v podstatě jedno, zda se některé strany profilují jako pravice a jiné jako levice. Rozdíly mizí, naopak moře slibů je u všech tak obrovské, že tomu nemůže věřit ani úplný prosťáček. Strany a hnutí to zkoušejí u všech, je jim jedno, kdo jsou jejich příznivci. Dělat z voličů blbce bylo vždy výsostnou politickou disciplínou, ale v minulosti se strany alespoň tvářily, že v něčem zastávají zásadové postoje.

Místo toho v současnosti slyšíme a vidíme pouze výkřiky tonoucí v nekonečné změti proslovů, reakcí na reakce, ostrých slov a předvádění se. Co si kdo myslí, můžeme pouze odhadovat. Věřit tomu nemůžeme.

 

Podle slov z předvolební kampaně totiž budeme mít v naší krásné České republice naprosto skvělé silnice, rychlé vlaky, dostatek školek, škol a bytů. Zdravotní péče bude absolutně skvělá, všechno bude vyřešeno, všichni dostanou přidáno. Vlastně bychom měli politikům líbat ruce i nohy v radostném očekávání blaženého ráje, který nás podle nich čeká, pokud zvolíte tu, či onu stranu. Jenže nic takového samozřejmě nenastane.

Když se rozhlédnete kolem, vidíte naopak mnoho překážek při podnikání. Předpisy, vyhlášky, normy, zákony a regulace někdy pracují proti občanovi, ne pro něj. Právní stát? Jaký, když spravedlnosti se někdo nedovolá ani po deseti letech soudních tahanic? Ministr dopravy Dan Ťok na rozdíl od jiných asi ani nemá mobil na premiéra Andreje Babiše (jak stojí na některých billboardech hnutí ANO), nebo nejezdí prostě autem. Jinak by věděl, že je to na mnoha silnicích peklo.

Státní Česká pošta léta masově podvádí lidi, když tvrdí, že nejste doma, a proto vám nedoručila zásilku. Doma sice jste, ale kdo by se za vaše peníze obtěžoval, aby přišel, pozdravil, doručil a poděkoval. Vy se obtěžujte, přesto, že jste si zaplatili. Nebo zkuste něco stavět a žádat úřady ať jsou rychlé a přesné.

Politické strany a hnutí se to ale rozhodly konečně všechny vyřešit. Aleluja! Stačí se podívat na billboardy, přečíst si předvolební letáčky, či zajít na besedu s některým z politiků a političek. Všechno je to ale jen blafování a šálení myslí.

Fantastické navíc je, že na tuto hru mnoho voličů zcela dobrovolně přistoupilo. Kdysi existovalo hezké české lidové rčení „vejce bláznu svěřit“. Znamenalo to „svěřit něco nesprávným rukám“, nebo „počínat si pošetile“. Přesně tak se dnes chováme, populisté mají pré.