Kandidátka do Senátu Miroslava Němcová

Kandidátka do Senátu Miroslava Němcová Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Letenská parta vs. Němcová: volební kampaň mizí z ulic, za kandidáty se hádají jejich ultras

Před druhým kolem senátních voleb kandidátům aktuální situace úplně nepřeje pro kontaktní kampaň v ulicích. Zvlášť u obvodu Praha 1 (kam patří i část Prahy 6 a Praha 7) se vedou bitvy spíš mezi příznivci kandidátů v lokální facebookové skupině Letenská parta. Rozhodnou volby kampaně fanklubu kandidátů ve světě, který oni sami prakticky neznají?

Souboj o senátorské křeslo na Praze 1 typicky předvádí, jakým způsobem se dnes dělí opozice. Tento centrální obvod zahrnuje tradičně pravicovou nejbohatší část republiky – Staré Město a Malou Stranu, ale taky progresivní Letnou a Holešovice, kde ve volbách drtivě vyhrává Praha 7 sobě Jana Čižinského.

Právě tady byl dosud senátorem bývalý rektor Václav Hampl, kterého do těchto voleb výrazně podpořila právě Praha Sobě (pomohla mu i s kampaní v ulicích) a spousta dalších populárních osobností městského progresivního světa od Marka Hilšera přes zmíněného starostu Čižinského a jeho bratra až k mluvčímu aktivistů z Fridays for future Petrovi Doubravskému.

Hampla drží Holešovice

Kdyby se hlasovalo jen na Praze 1, Hampl by už byl ze hry. V úplném centru města totiž vyhrála Miroslava Němcová s nadpolovičním ziskem, Hampla tedy ve hře udržely právě progresivnější Holešovice, kde se jí v některých okrscích přiblížil výrazně víc než v celkovém součtu.

Právě ve skupině obyvatel Prahy 7 s názvem Letenská parta (z části i v podobně zaměřené Dejvické partě a Praze číslo 1) probíhá druhá kampaň, která ale může mít hlavní roli. Ani Němcová, ani Hampl tady sami nejsou aktivní, jejich příznivci zato skupinu skoro zaplavují předvolební agitací ve větší míře, než bývá k vidění při komunálních volbách.

Zvrátí souboj fankluby z Party?

Posty o Němcové se většinou strefují do jejích stranických barev, připomínají, že působila ve stejné straně s Topolánkem a dalšími jmény, která na progresivnější část Prahy působí jako rudý hadr. Zároveň jí vyčítají, že se snaží posilovat opoziční většinu v senátu zrovna v okrsku, kde tak jako tak vždy vyhraje kandidát z liberálního světa a Němcová by místo souboje s Hamplem mohla zabojovat jinde. Tyto příspěvky většinou spojuje rámeček s nápisem „Volím Prahu 7 Sobě“ na profilovkách.

Naopak příznivci bývalé předsedkyně sněmovny v posledních dnech zdůrazňují Hamplova slabá vystoupení v rozhovorech, kde působil už s předstihem zklamaně z očekávané porážky ve druhém kole.

Členové Letenské party už v týdnu vyzývali správkyni skupiny, pražskou radní Třeštíkovou o protřídění, živé debaty ale ve skupině proudí dál. Jestli dění v Letenské partě zamíchá sobotním výsledkem, bude to jasné potvrzení, že kampaně a politický život celkově se přesouvá jinam. Do prostoru, který ani jeden z kandidátů pořádně nezná a kde se za ně perou jejich ultras.